ADIYAMAN (İHA) - Dünyaca ünlü hayvan tırnak bakım uzmanı Rene Pijl, Adıyaman'daki ineklere pedikür yapıyor.
Avrupa Birliği Adıyaman'da Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi'ne dahil edilen bir madde kapsamında Alman Konsolosluğu tarafından ineklere tırnak bakımı yapılmaya başlandı. Avrupa Birliği Adıyaman'da Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi'nin koordinatörü Dr. H. Rüdiger Wolf önderliğinde Adıyaman'a gelen ünlü tırnak bakım uzmanı Rene Pijl, çiftliklerde tırnak bakımına ihtiyacı olan inekleri özel kabinlere alarak onlara pedikür yapıyor. İneklerin tırnak bakımının 6 ayda bir yapılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, fonksiyonel tırnak bakımının ineğin süt verimini artırdığını ve süt verim süresini uzattığını vurguluyor.
Tırnak bakım uzmanı Rene Pijl, özel aletleriyle ineklerin arka ayaklarını keserek bakımını yapıyor. İneklerin ön tırnaklarına ise spiralle bakım yapılıyor. Rene Pijl, Türkiye'de tırnak bakımın yeterince yapılmadığına dikkat çekerek bu sebeple hayvanlardan yeterince verimin alınamadığına dikkat çekti. Pijl, Avrupa ülkelerinde yılda 2 defa tırnak bakımı yapıldığını belirterek, "6 ayda bir yapılan tırnak bakımı hayvanın verimliliğini artırır. Avrupa'da bir inek yılda 8 bin litre süt verirken bu Türkiye'de
yaklaşık 4 bin litredir" dedi.
Avrupa Birliği Adıyaman'da Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi'nin koordinatörü Dr. H. Rüdiger Wolf ise projenin 17 aydan beri uygulandığını ve tırnak bakımının bu projeye sonradan dahil edildiğini kaydederek, "Yaptığımız çiftlik ziyaretlerinde ineklerin çoğunda tırnak probleminin olduğunu fark ettik. Eğer bir inek tırnaklarından dolayı düzgün duramıyorsa tırnaklarında sorun var demektir. İneklerin tırnaklarının da insanların tırnakları gibi kesilmesi gerekir. Tırnak sorunu olan bir ineğin sütü diğerinden az olacaktır. Bu açığı görünce projede değişiklik yaptık ve tırnak bakımını dahil ettik. Batı Avrupa hayvancılık alanında çok ileride olduğu için biz de Güneydoğu'da hayvancılık yapan kişileri eğiterek onları Avrupa Birliği sürecine hazırlamak istiyoruz. Tarım sektörü Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecindeki en önemli ayağıdır" dedi.
Adıyaman Damızlık Süt Sığırcıları Birliği Başkanı Sırrı Öztürk de tırnak bakımının Adıyaman'da çok önemli bir sorun olduğunu ve verimliliğin artırılması için bu uygulamanın zorunlu hale geldiğini vurguladı.