Adli sicil yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, adli sicil kayıtlarının 80 yıl boyunca arşiv olarak tutulacağını düzenleyen hüküm kaldırıldı. Yeni düzenlemeye göre, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınmış ise 15, böyle bir karar alınmamış ise 30, diğer mahkumiyet bakımından ise 5 yılın geçmesiyle arşiv kaydı silinecek.
Adalet Bakanlığı'nın Adli Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, adli sicil kayıtlarının 80 yıl boyunca arşiv olarak tutulacağını düzenleyen hüküm kaldırıldı. Değişikliğe göre ölüm üzerine, Anayasanın 76. maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınmış ise 15, böyle bir karar alınmamış ise 30, diğer mahkumiyet bakımından ise 5 yılın geçmesiyle arşiv kaydı silinecek.
Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması hâlinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın, kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi hâlinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinecek.
KAMU KURUM VE KURULUŞLARI ADALET BAKANININ ONAYI İLE SORGULAMA YAPACAK
Bir suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma kapsamında adli sicil ve arşiv kayıtlarında mahkeme, hâkim, askeri hâkim, Cumhuriyet başsavcılığı ve askerî savcılık doğrudan doğruya, kolluk ve diğer kamu kurum ve kuruluşları Adalet Bakanının onayı ile sorgulama yapabilecek. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre kamu kurum ve kuruluşları, görev ve yetkileri kapsamında, mevzuatın adli sicil ve arşiv kaydı alınmasını öngördüğü hâllerde, Adalet Bakanlığının izniyle, kendi iş ve işlemlerine esas olmak üzere ve sadece o iş ve işleme münhasır olarak, ilgili kişiler hakkında, Adli Sicil Paylaşım Sisteminden sorgulama yapabilecek. Kamu kurum ve kuruluşları ve kullanıcılarının Adli Sicil Paylaşım Sistemi veri tabanını kullanma yetkileri, bilgilere erişim şekli, süresi, amacı, sorumluluğu, eğitimi ve taraflarca uygun görülecek diğer konular, sorgulamanın usul ve esasları Adalet Bakanlığı ile sorgulama talep eden kamu kurum ve kuruluşları arasında yapılacak protokolde belirlenecek.
İNTERNETTEN, ADLİ SİCİL SORGULAMASI YAPILACAK
Gerçek kişiler, kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kaydını, güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek. Sorgulama sonucu oluşturulan elektronik imzalı doğrulama kodunu da içeren adlî sicil ve arşiv kaydı belgesi, elektronik ortamda ilgilisine güvenli şekilde ulaştırılacak.
Adlî Sicil Paylaşım Sisteminden yapılabilecek sorgulamalar, sorgulama sonucu olarak gönderilen bilgiler, kamu kurum ve kuruluşlarının erişeceği internet servisleri ve gerçek kişilerce erişilebilecek internet sayfaları, Genel Müdürlükçe belirnecek ve verilen yetkiler dışında işlem yapılması ve bilgi alınması engellenecek. Adlî Sicil Paylaşım Sistemi veri tabanından yedi gün - yirmi dört saat hizmet verecek.