HABER

Adli yıl açılışında Özkaya'ya sitem

ANKARA (İHA) - 2004-2005 Adli Yıl Açılış Töreni, Yargıtay Başkanlığı Konferans Salonu'nda başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, yüksek yargı organlarının başkanları ve üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı.

Yargıtay Başkanı Erarslan Özkaya'nın rahatsızlığını gerekçe göstererek katılmadığı törende, Adli Yıl açış konuşmasını yapan Yargıtay 1. Başkanvekili Mater Kaban, yargıda doğrunun bulunup adaletin gerçekleştirilmesi kadar yargıya güven ve saygının sağlanmasının da çok büyük önem taşıdığını belirtti. Güven duyulmayan bir yargının adil olduğundan, toplum vicdanını tatmin ettiğinden söz edilemeyeceğini kaydeden Kaban, bu saygı ve güveni sağlama görevinin en başta yargıya düştüğünü vurguladı. Güvenin kırılgan, kazanılması çok zor, kaybedilmesi ise aynı ölçüde çok kolay bir duygu olduğuna dikkat çeken Kaban, "Ne yazık ki, son zamanlarda yazılı ve görsel basında yargıya duyulan güvenin azaldığı, haber ve yorumları sıkça yer almakta, bunlara bazı kurum ve kuruluşlarca yanlış veri ve donelere göre yaptırılan, bu nedenle doğruluk ve yansızlıkları kuşkulu araştırma sonuçlarının eklendiği görülmekte, hatta sorumluluk taşıyan bazı kişiler tarafından tüm yargıyı kapsayacak şekilde yargıya güvenilmediği, basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulabilmektedir. Bu durumun tüm olanaksızlık ve olumsuzluklara göğüs gererek, özveri ve onurla görev yapan yargı mensuplarını derinden üzdüğünü, yargıya yöneltilen ve haksızlığına inandığım eleştiriler dayanak alınmak suretiyle yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini zaafa uğratacak yeni düzenlemelere gidilmesinin çok yanlış sonuçlar doğuracağını özellikle belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Yargıda her zaman bir kazanan, bir de kaybeden taraf olduğuna işaret eden Kaban, bu özelliğinin yargıyı bazı kişi ve kurumların istismarına maruz bırakabildiği, kaybeden veya bu duyguyla kapılan kişilerin asılsız ve yersiz suçlamalarına yol açabildiğini ifade etti. Buna karşın, yargının güç koşullar altında çalışmasının güven kaybının mazereti olamayacağını söyleyen Kaban, yargının hakim ve savcılarıyla, yardımcı personeliyle içinde bulunduğu güç koşulların düzeltilmesini beklerken, kendisine düşen görevi de saygınlığına ve onuruna yakışır şekilde yapması gerektiğini vurguladı. Kaban, "Çünkü adalet en küçük lekeyi kaldıramayacak kadar kutsal bir değirdir" dedi.

Yargının sav, savunma ve karar mekanizmasından oluştuğunu kaydeden Kaban; avukat, cumhuriyet savcısı ve yargıçların mesleklerinin etik kurallarına uymaları, görevleri süresi içinde ve doğru olarak yapmalarının yanında, özel hayatlarında da düzeyli, saygın ve dengeli davranış içinde bulunmaları gerektiğini belirtti. Kaban, ancak bu taktir de beklenen güven ve saygının önemli ölçüde sağlanıp, korunabileceğini dile getirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler