Gazeteci Erdal Şen tarafından, biyografik roman türünde kaleme alınan kitapta, Menderes'in çocukluğundan, idamına kadar geçen hayatının bilinmeyen pek çok ayrıntısını bulmak mümkün.
Yassıada ile ilgili kitap çalışmaları bulunan, TRT'de yayınlanan Ali Adnan-Başvekil belgeselinin de konsept danışmanlığını da yapan Şen, kitapta Menderes'in insani boyutunu da öne çıkaran çok sayıda anektoda yer verdiğini söyledi.
Menderes ailesinin hayatta olan tek ferdi Aydın Menderes'in, babasının hayatına dair bilinmeyen konuları kendisiyle paylaştığını, bu anıları kitabına aktardığını belirten Şen, şöyle konuştu:
''Başvekil Menderes'in öksüz ve yetim olarak başlayan hayat yolculuğunda çektiği zorluklar, mayasını yoğuran babaannesinin nasihatleri, İzmir'de geçirdiği gençlik günleri, Amerikan Koleji'nde okurken yaptığı misyonerlik şikayeti, hayatında 27 Mayısla üç kez karşı karşıya gelişi, Milli Mücadele günlerine katkısı kitabın ilk bölümünde dikkat çeken başlıklardan.
Özellikle Aydın'ın Yunan işgalinden kurtuluşundaki üstlendiği roller, Berin hanımla evliliğinin perde arkası, çiftçi Adnan Bey olarak siyasete girdiği 31 yaşına kadar çiftlikteki maceraları da ilgi çekici konular içeriyor.''
Kitapta Turgut Özal ve Süleyman Demirel arasındaki GAP polemiğine farklı bir bakış açısıyla yaklaştığını anlatan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:
''GAP'ın esas sahibinin Adnan Menderes olduğu iddia ediliyor. Keban Barajı'nın Menderes'in talimatıyla daha 1950'lerin ortalarında projelendirildiği ifade edilerek o günlerde hazırlanan fizibilite raporlarından örnekler veriliyor.
Boğaz köprüsünün ihalesinin o dönemde yapıldığı, darbenin hemen öncesindeki nükleer proje, demir-çelik projeleri, petrol alanındaki hamleler ve ağır sanayiye dönük Menderes'in vizyonundan örnekler veriliyor. İlk traktörün, ilk yerli lokomotif 'Karakurt ve Bozkurt'un hikayesi de ilk kez bu kitapta gündeme getiriliyor.''
Şen, kitabın takdim yazısının Menderes'in hayatta kalan tek oğlu Aydın Menderes'in kaleme aldığını söyledi.
AA