İkametgah adresi değişen kişilerin bu konuda devlete bildirimde bulunmaları gerekir. Bu bağlamda en çok araştırılan husus ise adres değişikliği bildiriminin nasıl yapılabildiğidir. Yani adres değişikliği bildirimi yapılırken hangi yöntemlerin kullanılabildiğine değinilmesi gerekir. Buna ek olarak ikametgah adres değişikliği konusuyla ilgili olarak bildirim süresinin ne kadar olduğu da açıklanmalıdır. Çünkü kanunlar tarafından belirlenen süre içerisinde adres değişikliği bildirimini yapmayan kişilere idari para cezası uygulanması söz konusudur.
Taşınma dolayısıyla ikametgah adresi değişen kişilerin bu konuda devlete bilgi vermeleri gerekir. Bu bağlamda adres değişikliği bildiriminin hangi yollarla yapılabildiği açıklanmalıdır. İkamet edilen yer değiştiği zaman yeni adresin bildirilmesi için iki ayrı yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerin ilki, yeni adresin bağlı olduğu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında hizmet veren şubeye gidilmesidir. Yani ilçe nüfus müdürlüğüne başvurularak yeni adres bildirimi yapılabilir.
İkametgah adres değişikliğinin bildirilmesi için kullanılabilen ikinci bir yöntem ise e-Devlet platformudur. Bu platform sayesinde çevrim içi ortamda adres değişikliği bildirimi yapılabilir. Online adres değişikliği bildirimi yapılırken e-Devlet platformunun ilgili sayfasına giriş yapılması yeterlidir. Daha sonra ilgili sayfadaki bilgiler tamamlanarak adres değişikliği bildirimi tamamlanabilir. Dolayısıyla pek çok kişinin araştırdığı "Adres değişikliği bildirimi e-Devlet üzerinden yapılabilir mi?" sorusuna "evet" olarak cevap verilebilir.
Günümüzde iki ayrı yöntem kullanılarak kolaylıkla adres değişikliği bildirimi yapılabilir. Bununla birlikte ikametgah adresi değişen pek çok kişinin muhtara gitmesinin zorunlu olup olmadığını araştırdığı görülür. Alınan güncel kararlara göre ilçe nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet platformu üzerinden adres değişikliği bildirimi yapan kişilerin muhtarlıklara gitmeleri zorunlu değildir. Söz edilen iki ayrı yöntemden biriyle adres değişikliği bildirimi yapıldığı takdirde kişinin ikametgah bilgisi muhtarlıklarda da güncellenir.
Adres değişikliği bildiriminin belirli bir süre içerisinde yapılması önem arz eder. Çünkü 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun kapsadığı 50. madde incelendiği zaman adres değişikliği bildiriminin 20 iş günü içerisinde yapılması gerektiği görülür. Aksi takdirde adres değişikliğini bildirmeyen kişilere idari para cezası uygulanır. Güncel verilere göre zamanında bildirilmeyen adres değişikliği cezası 285 TL'dir. Bununla beraber gerçeğe aykırı olan bir adres bildiriminde bulunan kişilere 5958 TL idari para cezası uygulandığı söylenebilir.