YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adsiad, The Global Compact Üyesi Oldu

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Türkiye'de 'Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi' adı altında işleyen...

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Türkiye'de 'Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi' adı altında işleyen 'The Global Compact'in üyesi oldu.

Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90'ının özel sektör tarafından yönetildiği günümüzde, özel sektörün sürdürülebilir kalkınma yolunda atacağı adımların öneminden yola çıkılarak hazırlanan bir sistem olan The Global Compact, iş dünyasının sivil toplum kuruluşları ve yerel otoritelerle işbirliğine giderek, yerel kalkınmayı tetikleyecek projeleri hayata geçirmesini amaçlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın 31 kişilik Yönetim Kurulu üyeleri arasında tek Türk olarak atandığı 'The Global Compact'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon yapıyor.

KOFİ ANNAN BAŞLATMIŞTI

ADSİAD merkezinde gerçekleşen imza töreni öncesi ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri'ne konuyla ilgili bilgi veren BM partneri sivil toplum kuruluşu olan Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI-Junior Chamber International) The Global Compact Ulusal Direktörü Güneş Kocamanoğlu, "The Global Compact, eski Birleşmiş Milletler Sekreteri Kofi Annan'ın başlattığı bir girişimdir" dedi.

Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin on maddeden oluştuğunu belirten Kocamanoğlu, "Bu on ilke insan hakları, çalışma koşulları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konu başlıkları altındadır. Yolsuzlukla mücadeleye dair olan son madde, 2004 yılında eklenmiştir. Esasen bu eklenti bize, ileride başka konu başlıklarını da Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin içinde görebileceğimizi göstermektedir" diye konuştu.

Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin isteğe bağlı olduğunu vurgulayan Kocamanoğlu, şunları söyledi:

"İsteyen her şirket bu sisteme başvurabilir. The Global Compact logosunu kullanan tüm kuruluşlar şartlara uymalı ve kendilerini geliştirebilmelidir. Kuruluşlar tüm tedarikçilerinden de bu şartlara uymalarını en azından isteyebilmelidirler. Çok başarılı bir kuruluşun tedarikçilerinin yolsuzlukları ve yanlışlarının zamanla başarılı kuruluşu da etkileyeceği unutulmamalıdır. The Global Compact, dünyanın en büyük kurumsal vatandaşlık girişimi olarak biliniyor."

SÖNMEZ, SİSTEMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

135 ülkede 6 binden fazla işletme ve 8 binin üzerinde katılımcı tarafından imzalanan sisteme dahil olmanın önemine dikkat çeken ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ise üyelik sözleşmesiyle birlikte uluslararası piyasaları daha fazla takip etme şansı bulacaklarını söyledi.

ADSİAD üyeleri ve Adana iş dünyasını da düzenli olarak bilgilendireceklerini belirten Sönmez, The Global Compact üyesi işyeri ve sivil toplum örgütlerinin uluslararası hibe ve destek fonlarından öncelikli olarak yararlanabileceklerine işaret etti. Uluslararası sözleşmenin ADSİAD üyelerine de tanıtılacağını ve üye işyerlerinin sözleşmeye imza atmasını hedeflediklerini vurgulayan Sönmez, JCI ile ortak çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.

ADSİAD Başkan Vekili ve ADSİAD Akademi Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Erel de Birleşmiş Milletler'in tüm ülkelerde The Global Compact üyesi işyeri ve kurumlara öncelikli referans olduğunu vurguladı. Erel, "BM ile işbirliğinde The Global Compact üyesi olanlar daha çok tercih ediliyor. Üye şirket ve kurumlar uluslararası ihalelerde ve araştırmalarda büyük avantaj sağlıyor" dedi.

Konuşmaların ardından ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve JCI Adana Başkanı Aylin Sönmez'in de katıldığı imza töreni gerçekleşti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler