Yunanistan'ın en köklü kulüplerinden biri olan AEK Atina, eski parlak günlerine yeni açılacak stadıyla dönmeyi hedefliyor. Oldukça ilginç bir mimariye sahip olan ve adı da Aya Sofya olan stadın ilginç hikayesini Vatan Gazetesi Yazarı Mutlu Tönbekici yazdı.
İşte o yazı:
Bizans surları içinde bir AEK Stadı
Nicedir en (belki de tek) eğlenceli komşumuz Yunanistan’dan haber vermemiştim. Zavallılar krizle, faşistlerle ve Türk turistlerle boğuşurken iyi haberler vermek pek mümkün olmuyordu.
Futbolla ilgilenenler AEK futbol takımını biliyordur mutlaka. İstanbul ve Anadolu’dan gelen Rumların 1924 yılında Atina’da kurdukları bir kulüp. AEK’in açılımı da zaten “İstanbul Spor Kulübü”. (Athlitiki Enosis Konstaninoupoleos). Kulübün bayrağı Bizans bayrağı ile aynı: Sarı üzerine çift başlı siyah bir kartal. Renkleri de aynı şekilde sarı siyah. (Tesadüfe bakın ki İstanbulspor’un da öyledir)
Yunan 1. liginde 11 kere şampiyon olan AEK, düzenli olarak UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Liginde de oynadı. Bir zamanlar Yunanistan’ın en başarılı kulüplerinden biriyken 2012-2013 sezonundan sonra küme düştü. Aynı zamanda iflas etti. Yılların kötü yönetimi sonucu biriken devasa borçları silinsin diye de 3. ligde oynamaya karar verdi. Şimdiki statüsü “amatör”.
Stadyumları ise Nea Filadelfeia yani “Yeni Filadelfiya” semtinde idi. Bu Filadelfiya Amerika’daki değil Türkiye’deki Filadelfiya’dan ötürü. Manisa Alaşehir’de eski bir antik şehir. Bizans’ın son dönemine kadar önemini yitirmemiş bir şehir ve kale. Stad için “idi” diyorum çünkü depremden zarar gördü, eski ve yetersiz diye 2003 yılında yıkıldı. Ve o gündür bugündür yenisi de bir türlü yapılamadı. Takım, maçlarını Olimpiyat Stadında yapıyordu.
Karanlık günler, efsane takımlar için elbette ki sonsuza dek sürmez. Sonunda zengin bir Pontuslu, yani atalarının kökeni Doğu Karadeniz olan bir işadamı kulübün başkanı oldu ve takımını hem borçlarından hem 3. Ligden kurtarmak için kollarını sıvadı.
Önce ne yapılacak? Büyük bir stadyum elbette. Uzun uzun çalıştıktan sonra yeni stadın nasıl bir şey olacağını iki gün önce yapılan bir törenle nihayet açıkladılar. Aman ya Rabbim! Milliyetçi bir Türk için daha “korkunç”, daha “kan dondurucu” bir şey olamazdı herhalde.
Tek başına “ismi” yeter: Ayasofya! Evet aynen böyle! Efsanevi kiliselerini İstanbul’da bırakmak zorunda kaldılar ama bir stadyumda ruhunu yeniden yaşatacaklar!
Peki nasıl olacak Aya Sofia stadı? Bol bol İstanbul görüntülerinin, İstanbul şarkılarının (“İstanbul’a giden bir daha unutmaz” Stelios Kazancidis) kullanıldığı tanıtım filminden öğrendiklerimiz şunlar:
- 33 bin kişilik olacak.
- 2016’da bitecek.
- 65 milyon Euro’ya mal olacak.
- 30 kapılı olacak ama kapılarının numarası olmayacak onun yerine Anadolu’daki yaşayan veya antik Bizans şehir isimleri olacak. Efesos (Efes) Trapezounda (Trabzon) Aivali (Ayvalık) Prousas (Bursa) Nikomideias (İzmit)..
- Şimdi dikkat! Stadın şekli İstanbul surları gibi olacak. Elbette modern, stilize bir şekilde.
- Slogan da şu olacak: “Surlar bir daha asla düşmeyecek”
Peh peh peeeeh... Nasıl?
Krize rağmen Atina Valiliği 20 milyon euro hibe kredi veriyor. Kulüp Başkanı Dimitris Melisanidis cebinden 10 milyon euro koyuyor. Tören sırasında Fener Rum Patriği Bartholomeos mesaj gönderdi, Patriklik 50 bin euro bağışta bulunacakmış.
Bizde Osmanlı takıntısı varsa, onlarda da Bizans takıntısı var. Yapacak bir şey yok... Ölmüş gitmiş devletlerden güç almaya çalışmak, bir hayali yaşatmak... Eğlenceli hatta diyelim öğretici de.. Fakat surla çevrili bir futbol sahası? İnsan sırıtmadan edemiyor.. Su dolu hendekler de olacak mı acaba?