HABER

"Af değil, borç yapılandırma programı"

"Af değil, borç yapılandırma programı"

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur borçlarına 36 aya kadar vade imkanı tanıyan tasarı taslağının Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini söyledi.

Tasarının "af" değil "yeniden yapılandırma" programı olduğunun altını çizen Başesgioğlu, borçlarını peşin veya kısa vadede ödeyenlerin büyük avantajlara sahip olacağını ifade etti. Başesgioğlu, düzenlediği basın toplantısında SSK ve Bağ-Kur Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Programı'nı anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nca bir süredir çalışmaları yürütülen programın nihayet sonuçlandığını belirten Başesgioğlu, hazırlanan tasarının Bakanlar Kurulu'na sevk edildiğini kaydetti. Başesgioğlu, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarının yakında TBMM'ye gönderileceğini ifade etti.

2005 Mart ayı itibariyle SSK'nın özel sektörden toplam 4.6 milyar YTL, Bağ-Kur'un ise 16.7 milyar YTL alacağı bulunduğunu belirten Başesgioğlu, yeniden yapılandırma programıyla 21.3 milyar YTL'nin tahsil edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Yine 2005 Mart ayı itibariyle özel sektör borçlu dosya sayısının 1 milyon 446 bin 735 olduğunu hatırlatan Başesgioğlu, "31 Mart 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, Bağ-Kur kapsamında takip edilen prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları, SSK kapsamında takip edilen özel sektör işverenlerinin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası pirimi, idari para cezası borçları yeniden yapılandırılacak. Yine SSK kapsamında 31 Mart 2005 tarihi ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları yeniden yapılandırılacaktır" dedi.

Başesgioğlu, Bağ-Kur'da tüm borçlar, SSK'da ise borç aslı 50 milyar liranın (50 bin YTL) altında olanlar için 1998 yılı sonuna kadar gecikme cezası, 1999 yılından başvuru tarihine kadar ise gecikme cezası oranları yerine enflasyon (TEFE) oranı uygulanarak yeniden hesaplanacağını belirtti. Bakan Başesgioğlu, bu hesap sonucu borcun ait olduğu döneme bağlı olarak toplam borç tutarından farklı oranlarda terkin söz konusu olacağını ifade etti. Başesgioğlu, şunları kaydetti:

"SSK'da borç aslı 50 milyar lira üzerinde olanlar için Maliye Bakanlığı'nca 'Çok zor durum' halinin belirlenmesi için kullanılan likidite rasyosu esas alınarak borçlu kurumun mali durumuna bağlı olarak yüzde 30'a kadar terkin yapılabilecektir. Borcun ağırlıklı yaşına göre taksit sayısı belirlenecektir. Taksit sayısı en fazla 36 olacaktır. 12 ayda ödenirse yıllık yüzde 5, 12 ayı aşan sürede ödenirse yıllık yüzde 6 ve 24 ayı aşan sürede ödenirse yıllık yüzde 7 faiz uygulanacak. Bununla birlikte peşin ödemelerde yüzde 37, 12 ay taksitle ödemelerde yüzde 33.6, 24 ay taksitle ödemelerde yüzde 23.5 indirim yapılacak. Başvurusu süresi kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takiben aybaşından itibaren 2 aydır. Bu süreyi 1 ay uzatmaya kurumların yönetim kurulları yetkilidirler. Taksitlendirmeden kaynaklanmış yükümlülüklerin bir takvim yılında 3 defa aksatılması veya taksitlendirme süresi içinde tahakkuk edecek cari ay borçlarının bir takvim yılında 2 defa ödenmemesi durumlarında bu kanun hükümlerinden yararlanamayacaktır. Bu sınırlar içinde taksit ödemelerini yerine getiremeyenlere, DİBS aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenerek bileşik bazda gecikme zammı uygulanacak ve böylece sistemde kalmalarına imkan verilmeyecektir."

Başesgioğlu, toplam borçlarının yüzde 50'sini peşin olarak ödeyenler veya taksitlendirilmiş borçlarının yarısını ödeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacağını bildirdi. Başesgioğlu, konuşması sırasında SSK ve Bağ-Kur'a borcu olanlar için, "2001 yılı Ocak ayında 100 YTL olan SSK borcu mevcut mevzuata göre 2005 yılı Temmuz ayında 503 YTL olmuştur. Bu borç yeniden yapılandırıldığında 2001 başından itibaren prim aslına TÜFE (ÜFE) uygulanacak olup borç 318 YTL'ye inecektir. Peşin ödendiğinde ise indirim oranı yüzde 37 olacaktır" şeklinde bir hesaplama yaptı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler