HABER

Af Örgütü'nden Irak raporu

LONDRA (İHA) - Uluslararası Af Örgütü, Irak'ta savaşın başladığı Mart 2003 tarihinden bu yana on binlerce insanın "keyfi olarak" tutuklandığı ve hapishanelerde tutulduğunu bildirdi.

"Ebu Gurayb'ın Ötesi: Irak'ta Tutuklama ve İşkence" isimli raporda, bunlardan çoğunun, haklarında herhangi bir suçlama olmaksızın tutuklandığı ve mahkemeye çıkarılmadıkları ayrıca hiçbir yasal hak talebinde bulunamadıkları belirtildi.

Raporda, "ABD ve müttefik güçlerin Irak'ı işgal ederek Saddam Hüseyin hükümetini devirmesinden yaklaşık 3 yıl sonra, ülkedeki insan hakları durumu hala dehşet verici" denildi.

ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin Irak'ta konuşlanmasından sonra binlerce sivilin öldüğünü ve kötü muamelenin yaygın şekilde görüldüğünü söyleyen Uluslararası Af Örgütü, "ABD ve çokuluslu gücün Irak'taki insan hakları ihlallerinden doğrudan sorumlu olduğunu ve Irak güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen ihlallerin de arttığını" vurguladı.

Raporda, "İşgalin başlamasından bu yana on binlerce insan, haklarında bir suçlama olmaksızın ve yasal haklarını kullanmalarına müsade edilmeksizin, başta ABD olmak üzere, yabancı güçler tarafından tutuklandı" denildi.

Çokuluslu güç tarafından yayınlanan istatistiklerin kullanıldığı raporda, 2005 Kasım ayı sonu itibariyle, güvenlik nedeniyle tutuklanan 14 bin kişinin koalisyon güçlerince göz altında bulundurulduğu kaydedildi.

Bunlardan 4 bin 710'unun Bağdat'taki Ebu Gurayb, 138'inin yine başkentteki Camp Cropper, 7 bin 365'inin Basra yakınlarındaki Camp Bucca ve bin 176'sının Süleymaniye yakınlarındaki Fort Suse'de tutulduğu bildirildi. Raporda ayrıca 650 kişinin de Irak genelindeki çeşitli askeri tesislerde tutulduğu belirtildi.

Bazı mahkumların mahkemeye çıkmaksızın 2 yıldan fazla süre cezaevlerinde tutulduğu, birçok mahkumun da herhangi bir açıklama yapılmadan veya özür beyan edilmeden yahut bir tazminat ödenmeden aylarca tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldıkları ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü, tutuklananların, keyfi nitelik taşıyan ve kötü muameleye davetiye çıkaran bir sistemin kurbanları olduğunu söyledi.

Çokuluslu gücü, tutukluları, uluslararası yasa ve normlarda garanti edilmiş haklarından yoksun bırakmakla suçlayan Uluslararası Af Örgütü ayrıca, Saddam rejiminin yıkılmasından önce tutuklanan 750 kişinin de hala cezaevlerinde tutulduğu ve mahkemeye çıkarılmadığını söyledi.

Raporun sonunda, durumunu düzelmesi için "acil ve somut adımların" atılması gerektiği belirtilirek, insan hakları ihlallerinin bağımsız müfettişlerce soruşturulması çağrısında bulunuldu.

En Çok Aranan Haberler