HABER

Af Örgütü'nden sert suçlama

Af Örgütü'nden sert suçlama

LONDRA (ANKA)- Türkiye'de güvenlik güçlerince işlenen işkence, kötü muamele ve öldürmeler gibi ciddi insan hakları ihlallerinin kurbanları için "adalet" olmadığı öne sürüldü.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye ile ilgili son raporunda ağır eleştirilerde bulundu. Örgüt, Türk hükümetinin "İşkenceye sıfır tölerans" taahhüdünün samimi olarak değerlendirilebilmesi için sorumluların tam ve bağımsız bir soruşturmaya tabi tutulması, yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'de insan hakları konusunda yayınlandığı son raporda ağır eleştirilerde bulundu. Örgüt, "Türkiye: Kemikleşmiş Suçların Cezasız Kalması Kültürü Sona Ermeli" başlıklı raporunda işkence, kötü muamele ve öldürme suçlarını işleyen güvenlik güçlerin cezasız kalması sorununun sürdüğünü savunarak "Türkiye'de güvenlik güçlerince işlenen işkence ve öldürmelerin kurbanları için adalet yok" savı dile getirildi. Raporda şöyle denildi:

SORUŞTURMA, KOVUŞTURMA HATALI

"Polis ve jandarma görevlilerince işlenen ciddi insan hakları ihlallere ilişkin soruşturma ve kovuşturma hatalı. Buna ek olarak savcıların ve yargıçların tutarsız kararları veriyor. Bunun sonunu olarak da insan hakları ihlallerinin kurbanlarına adalet sağlanması ya gecikiyor ya da esirgeniyor."

İnsan Hakları savuncuları ve gazetecilere gözdağı verildiği de savunulan raporda Türkiye'de devlet görevlilerince gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini tarafsız bir biçimde araştıran bağımsız bir kurumun bulunmadığına da dikkat çekildi. Bu arada, Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Programı Direktörü Nicola Duckworth, rapora ilişkin açıklamasında Türkiye'deki yargı sisteminin değişmesi gerektiğini, vatandaşların insan haklarının korunmasını, devlet kurumları ve yetkililerinin algılanan çıkarlarının önünde kararlı bir biçimde koyması gerektiğini belirtti.

"SIFIR TÖLERANS" TAAHHÜDÜ SAMİMİ OLMALI

Nicola Duckworth, Türk hükümetinin "İşkenceye sıfır tölerans" taahhüdünü olumlu karşıladığını belirterek polis karakollarında daha az işkence olaylarının olduğunu, zanlıların yakalanması, gözaltı ve sorgulama sırasında kötü muameleye karşı daha iyi korunduğunu da kaydetti. Duckworth, şöyle devam etti:

"Hükümetin ‘işkenceye sıfır tölerans'a taahhüdü, işkence ve diğer kötü muameleleri yasağını ihlal eden görevlilerin adaletin önüne çıkarılmasını sağlayacak gerçek adımların atılmadığı sürece samimi veya tam etkin olarak değerlendirilemez. İşkence ve diğer ciddi ihlaller için sıfır tölerans, sorumluların tam ve bağımsız bir soruşturmaya tabii tutulduğu, yargılandığı ve cezalandırıldığı anlamına gelmelidir.

Raporda şu noktalar vurgulandı:

-Türkiye'de işkence sürüyor.
-Bazı yargılamalarda işkence ile alındığı öne sürülen ifadeler, mahkemelerce kabul ediliyor.
-Mahkemeler, işkence ve kötü muamele olaylarında bağımsız tıp raporlarını reddediyor.
-Gözden geçirilen Terörle Mücadele Yasası'nda güç kullanımına ancak çok gerekli olduğu durumlarda ve orantılı olarak başvurulacağı, net bir biçimde belirtilmiyor.
-Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen ve yargısız infaz anlamına gelebilecek öldürmelere ilişkin soruşturmalarda ilerleme sağlanmıyor.

En Çok Aranan Haberler