HABER

AFAD Başkan Vekili Bilden'den kahreden açıklama

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Siirt'in Şirvan ilçesinde bakır madeni sahasında meydana gelen göçükte 4 işçi hayatını kaybetti. AFAD Başkan Vekili Halis Bilden kalan 12 kişi için, ''Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum'' dedi.

AFAD Başkan Vekili Halis Bilden yaptığı açıklamada "12 işçimizi de aramaya devam ediyoruz. Dün gece iki helikopter ve bir de CASA uçağıyla bölgeye intikal ettik. Arama kurtarma köpekleri ve uzman ekiplerimiz faaliyetlerine devam etti. Bundan sonra da iş makineleri ile müdahale etme kararı aldık. Büyük bir titizlikle devam ediyoruz. Coğrafya çok zor bir coğrafya. Arkadaşlarımız cihazlarla da dinliyorlar. Köpeklerimiz de çok uzman ancak maalesef canlı bir emareye ulaşamadık. Şu an çalışma devam ediyor" dedi.

"CANLI ULAŞABİLECEĞİMİZİ TAHMİN ETMİYORUM"

AFAD Başkan Vekili Halis Bilden, 'telefonla bir işçinin aradığı' yönündeki iddiaların sorulması üzerine, "Bilginin kendisine de geldiği, göçük altında canlı emaresine ulaşamadıklarını söyledi. Bilden, "Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum" diye konuştu. Bilden "Amacımız çok uzun sürmeden beklentileri sona erdirmek. Ümit ediyoruz ki canlı ulaşalım, canlı olmasa da cansız bedenlerine mutlaka ulaşalım" dedi.

ÖLÜ SAYISI BUGÜN 4'E YÜKSELDİ

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçilerden birinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla cesetlerine ulaşılan işçi sayısı 4'e çıktı.

Maden köyü yakınlarında açık bakır madeninde meydana gelen heyelanda 15 işçi toprak altında kalmıştı. Akşam saatlerinde yapılan çalışmalarla 3 işçinin cesedine ulaşılmıştı. Sabahın ilk ışıkları ile AFAT ve Sivil Savunma ekiplerinin yaptığı hummalı çalışma sonrasında toprak altında kalan bir işçinin daha cesedine ulaşıldı. Şimdiye kadar 4 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, toprak altında kalan 11 işçiye ulaşmak için iş makineleriyle kapanan yollar açılarak arama tarama faaliyetleri devam ediyor.

SİİRT VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Heyelanın sebebi olarak çok miktarda yağan yağmur gözükmektedir ancak çalışanlardan kaynaklı bir kusur olup olmadığı da araştırılmaktadır. Sebepleri ayrıntılı bir şekilde araştırılacaktır. Ailelerin ve tüm ülkemizin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandıracağız. 4 cenazeyi çıkardık, 12 vatandaşımız da şu an toprak altında" dedi.

BİNLERCE TON TOPRAK AKTI

Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan ve özel bir firma tarafından işletilen bakır madeni sahasında dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15'er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı. Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesiyle çok sayıda işçi göçük altında kaldı.

HEYELAN ALTINDA KALAN İŞÇİLERİN KİMLİKLERİ

Toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı, 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)

7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

Göçük altında kalan Şirvan Madenköy nüfusuna kayıtlı ekskavator operatörü Murat Ant ile Şirvan Otluk nüfusuna kayıtlı rok operatörü Sedat Bulut

AYNI MADENDE 3 AY ÖNCE DE HEYELAN OLMUŞ

Köylüler, 13 yıldır işletilen bakır madeninde heyelanın oluştuğu yerde bir yıl önce çatlakların görüldüğünü ve yetkilileri uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını da iddia etti. Madende toprak hareketlerini ölçen cihazın olay akşamı uyarı verdiğini ileri süren köylüler, heyelanın iki gün önceki şiddetli yağmurdan kaynaklandığını sandıklarını anlattı.

VALİLİK: 1 MİLYON METREKÜPLÜK TOPRAK HAREKETİ OLUŞTU

Siirt Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Siirt'in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğu ve kamyon şoförü ve iş makinesi operatörü 16 kişinin toprak altında mahsur kaldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Türkiye'nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmalar Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürüyor. 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak ile çalışmalara destek verilmektedir. Göçük sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edildi. Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındı. İş makineleri ile olası bir heyelan riski azaltılırken, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timleri çalışmalara katkı veriyor. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi görevlendirdi. Türkiye'nin ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Şirvan'da mahsur kalan vatandaşlarımız için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karışılacak."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler