Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'deki fay hatlarının boyunun uzadığı, beklenen deprem büyüklüklerinin değiştiği üzerine yorumlar yapan uzmanları uyardı. Depremlerin önceden belirlenmesi ve kestirimlerinin günümüz teknolojisinde imkansız olduğunu bildiren AFAD, bu sebeple bilim adamlarının kamuoyunu rahatsız edecek şekilde açıklamalardan kaçınmalarını istedi. AFAD, bilim adamlarının bu konudaki görüşlerini de talep ederek, bunların Deprem Danışma Kurulu’nda değerlendireceğini açıkladı.
AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023) kapsamında; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritası çalışmalarının tamamlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Bugün bazı yayın organlarında fay hatlarının boyunun uzadığı, beklenen deprem büyüklüklerinin değiştiği üzerine yorumlar yer almaktadır. Konu ile ilgili açıklamada bulunan bilim adamlarımızdan Başbakanlık AFAD olarak bilgi istenilmiş olup, alınan bu görüşler Deprem Danışma Kurulu’nca değerlendirilecektir." denildi.
MTA’nın yaptığı çalışmalar kapsamında Türkiye Diri Fay Haritası’nın 1992 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası’ndan daha detay bilgileri içerdiği görüldüğü belirtilen açıklamada, Türkiye Diri Fay Haritası ile ilgili detaylı bilginin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacağı kaydedildi. Son günlerde, deprem kestirimleri ile ilgili açıklamaların bazı basın organlarında önemli yer tuttuğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "AFAD Başkanlığı Deprem Danışma Kurulu’nca belirlenen etik kurallar çerçevesinde, değerli bilim adamlarımızın kamuoyunu rahatsız edecek şekilde açıklamalardan kaçınmaları, yapacakları açıklamalarda etik kurallara uygun davranmaları doğru olacaktır. Depremlerin önceden belirlenmesi ve kestirimleri konusundaki değerlendirmeler yapılması, günümüz teknolojisinde imkansız olup, bilgi birikimleri ve deprem konusunda yapılan araştırmalarda bu soruya henüz cevap verememektedir."
AFAD Başkanlığı tarafından Türkiye'nin deprem aktivitelerinin 7 gün 24 saat süreyle izlendiği, elde edilen bilgilerin www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adresinden yayınlandığı aktarılan açıklamada, "Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu, kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadele etmemiz, önlemler almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi, ancak afet zararlarını azaltma imkanına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz