YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AFAD İl Müdürü: Depremde yapılan en büyük yanlış telefonların meşgul edilmesi

Deprem sırasında başta yakınları hakkında bilgi almak üzere çeşitli nedenlerle vatandaşların telefona sarılması hatların kilitlenmesine...

Deprem sırasında başta yakınları hakkında bilgi almak üzere çeşitli nedenlerle vatandaşların telefona sarılması hatların kilitlenmesine neden oluyor. Bu durumda da acil durum müdürlükleri çalışanları olaylara zamanında müdahale edemiyor.
Vatandaşların aynı anda telefona sarılıp gereksiz ve uzun konuşmaları, hayati öneme sahip hataların başında geliyor. Telefonlar kilitlendiği için gerekli iletişimi kuramayan acil durum ekipleri, olaylara zamanında ve doğru bir şekilde müdahale edemiyor. Bu durumda da vatandaşlar bilmeden belki de yakınları da dahil olmak üzere insanların hayati tehlike yaşamasına neden oluyor.
Bursa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü İbrahim Tarı, özellikle deprem felaketi sırasında insanların yaptığı en büyük yanlışın telefonları gereksiz ve uzun süreli meşgul etmeleri olduğunu belirtti.
Son günlerde özellikle yaşanan Simav depremi yeniden gözlerin bu felakete çevrilmesine neden oldu. Deprem kuşağında olan Türkiye’de depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğine dikkat çeken İbrahim Tarı, yapılması gereken ve yapılmaması gerekenleri anlattı.

“AİLE EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”
Deprem öncesi insanların yapması gerekenlerin önemine dikkat çeken İbrahim Tarı, “Deprem öncesi yaşanacak olası felaketler sırasında neler yapılması gerektiği konusunda ailecek bir karar almalılar. Aile eylem planı diyoruz, bu konuda ailecek kendi aralarında beraber konuşmalılar. Deprem evde olunca nasıl hareket edilmeli, dışarıda iken olursa ne yapılmalı. Daha sonra nerede buluşmalıyız, buluşma yerlerini tespit edip kararlaştırmalılar.” dedi.
Bunun yanında deprem ile yaşama konusunda eğitim alınması gerektiğinin önemine dikkat çeken Tarı, şunları söyledi: “Bir afet anında neler yapılmalı. Bu konuda da Afet ve Acil Durum İl Müdürlükleri bu eğitimleri ücretsiz veriyor. Bizde eğitim veriyoruz, müracaat durumunda deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında neler yapılmalı konusunda ücretsiz eğitim verebiliriz.”

“DEPREM ÇANTASI”
Deprem çantasının mutlaka hazırlaması gerektiğinin altını çizen İbrahim Tarı, “Deprem çantasını evin kolay ulaşabilecekleri bir yerde bulundurmalılar. Yiyecek, içecek ve ilaçlarla ilgili kısmı ise sürekli yenilemek şartı ile deprem çantasını hazır tutmalılar.” dedi.
Ayrıca zorunlu deprem sigortasının önemine değinen Tarı, sigortasını yaptıranların zararlarını Doğal Afet Sigortaları Kurumu'ndan tanzim ederken, yaptırmayanlar için her hangi bir tazmininin söz konusu olmadığını bildirdi.

“TELEFONLARI MEŞGUL ETMEYİN”
Deprem sırası ve sonrasında acil durum kurumlarına lazım olan telefonların aksamaması için çok zorunlu olmadıkça meşgul edilmemesi gerektiğinin üzerinde duran İbrahim Tarı, “Sıkışan telefon trafiği haberleşmeyi sağlayacak acil durum birimlerinin haberleşmesini sekteye uğratır ve onların görüşmelerini kestiğinde müdahale çalışmalarında sıkıntılar oluşur.” şeklinde uyarıda bulundu.
Deprem gibi afetlerde insanların yakınlarından haber almak için telefonlara sarıldığını bildiren Tarı, şöyle devam etti: “Ancak bu durumda bir süre sonra anlaşılmakta ki; uzun konuşmamak ve gereksiz yere aramamak acil durum çalışmalarında görevlilerin işlerini kolaylaştıracaktır. Çünkü görevliler birbirleri ile haberleşecekler ve acil durum müdahalelerini daha kısa sürede ve sağlıklı yapabileceklerdir. Aksi takdirde bilmeden olumsuzluklara sebebiyet verilebilir.”
Deprem sırasında afet bölgesine doğru insanların araçları ile yoğun olarak trafiği sıkıştırdığını da değinen İbrahim Tarı, “Bu da trafiğin sıkışmasına neden olmakta ve acil kurtarma ekiplerinin zamanında olay yerine gidememesine ve olaya müdahalede bulunamamasına neden olmakta.” diye konuştu.
Özellikle 1999 depreminde bu sıkıntıları daha çok yaşadıklarını hatırlatan İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, “Vatandaşlarımızdan ricamız çok zorunlu olmadıkça telefonu meşgul etmemeli, trafiği de tıkamamalılar. Yakınlarından bir süre sonra haber alacaklardır. Deprem esnasında yaptığımız en büyük yanlış telefonların meşgul edilmesi, bunu trafiğin kilitlenmesi izliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler