Asrın felaketleri arasında gösterilen ve üzerinden 6 yıl geçen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Türkiye, afetlerle ilgili temel politikasını "yara sarma yanında yara almamaya" dönük şekilde biçimlendiriyor.
Afet İşleri Genel Müdürü A. Neşet Özdemir, afetlerle ilgili temel politikanın misyon ve vizyonunu, "kriz yönetimine minimum düzeyde gereksinim bırakacak Risk Yönetimi çalışmalarını yerine getirme" şeklinde yeniden tanımladıklarını bildirdi.
Marmara Depremi'nin ardından Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalardan bazıları şöyle:
- Afet Yönetimi Stratejik Planı hazırlanıyor.
- İmar Kanunu, Afet Kanunu, Yapı Kanunu, Yapı Denetim Kanunu, Yetkin Eleman Kanunu, Güçlendirme Yönetmeliği yeniden düzenleniyor.
- Deprem verilerinin daha doğru elde edilmesi ve diğer kurumlarla paylaşılmasının sağlanması için, Ulusal Sismik Ağı'nın güçlendirilmesi tamamlanıyor.
- Ulusal Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin kurulma çalışmalarına devam ediliyor.
- İmar planlarına esas olacak yer bilimleri raporları ile temel zemin etütleri için, yeni bir rapor formatı hazırlanıyor.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILIYOR
Marmara depreminde Gölcük'te hayatını kaybedenler, ölümlerinin 6'ncı yılında mezarları başında anılıyor.
Marmara depreminin merkez üssü Gölcük'teki 17 Ağustos Şehitliği'nde, bayramlarda olduğu gibi depremin 6. yılı nedeniyle yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşanıyor.
Yakınlarının mezarını temizleyip, çiçek diken ve dua eden depremzedelerin bir çoğunun, aradan 6 yıl geçmesine karşın, kendilerine hakim olamayıp ağladıkları gözleniyor.
Depremde kaybettiği babası ve yeğeninin mezarını ziyarete gelen Naile Yılmazer, depremin üzerinden 6 yıl geçtiğini, ancak acılarının azalmadığını söyledi.
Yılmazer, "Hiçbir şey değişmedi, üzerinden 6 yıl geçti ama o acılı günler bugün olmuş gibi hep aklımızda. Geliyoruz kabirleri ziyaret ediyor, dua ediyoruz, dönüyoruz. Elimizden başka ne gelir ki" diye konuştu.