ADANA (İHA) - Adana'da, 27 Haziran 1998'de meydana gelen depremde evleri hasar gören afetzedeler, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün, Ziraat Bankası aracılığıyla tebligat bile yapmadan geriye dönük 5 yıllık geri ödeme istemesinin şaşkınlığını yaşıyor.
Adana'nın İmamoğlu İlçesi Saygeçit Köyü'nde ikamet eden depremzede Hacı Ömer Biçer ve Kadir Biçer de, Ziraat Bankası Kozan Şubesi tarafından Nisan 2005'te kargo ile kendilerine gönderilen tebligatta, geri ödemenin 2001 yılı itibarı ile başladığının bildirilmesini "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Hacı Ömer ve Kadir Biçer, deprem kredisinden Saygeçit Köyü'nde evleri ağır hasar gören 35 vatandaş gibi kendilerinin de faydalandığını belirterek, "Allah razı olsun devletimizden. O zor günlerimizde bize yardım elini uzattı, ağır hasarlılara 3 milyar, orta hasarlılara 750, az hasarlıya 120 milyon kredi verdi, evlerimizi yaptırdık, oturuyoruz. Ama geri ödemeler konusunda bize hiçbir tebliğ yapılmadan, şimdi 5 yıllık toplu ödeme isteniyor. Madem böyle bir durum vardı, 5 yıl boyunca neden beklemişler? Çiftçi-köylü zaten perişan. Değil 750 milyon, şu anda 75 milyon lira ödeyecek durumda değiliz. Yetkililerin bu konuya el atmasını ve ödeme kolaylığı sağlanmasını istiyoruz" dedi.
Afetzede Biçer Ailesi, ülkede her alanda otomasyon sistemi varken, ödeme yapmak için İmamoğlu'ndan Kozan İlçesi'ne gitmek zorunda olmalarını da "çağdışı" olarak nitelendirerek, "İmamoğlu'ndan Kozan'a araç bulmak başlı başına sorun. Biz bankayla görüşmek için Kozan'a kamyona binerek gitmek zorunda kaldık. Bu meseleye de mutlaka çözüm bulunmalı" diye konuştu.
Bu arada, konuyla ilgili bilgi veren Ziraat Bankası yetkilileri de köylülere geçmiş yıllarda devlet aracılığıyla belirli miktarda afet kredisi verildiğini belirterek, "Bu paralar bizim değil. Biz devlet ne istiyorsa onu yapıyoruz. Az hasarlılara 120, orta hasarlılara 750 milyon ile ağır hasarlılara 3 milyar lira olarak 2 yıl ödemesiz müteakip 5-10-20 yıllık vadelerle verilen bu kredilerin, 3 taksit üst üste ödenmemesi halinde icra takibine geçilmesi isteniyordu. Kanun, 'Ödemesiz dönemden sonraki 3 taksit ödenmezse paraları geri isteyin' diyor. Zaten bu paralar faizsiz verilmiş. Vatandaş alacağı gibi borcunun da takipçisi olmalı. Ödeme için Kozan'a gitmeye de gerek yok. Biz banka meselesini çözeriz. Afetzedeler ödemelerini İmamoğlu Ziraat Bankası'na da yapabilirler" şeklinde konuştu.