Mesela, ülkenin yeniden yapılanmasına destek amacıyla yapılan uluslararası yardımların başkent Kabil dışındaki bölgelerde dağıtılmasında önemli sorunların yaşandığı ifade ediliyor.
Raporda, halen olumsuz etkileri süren sokak çetelerinin, Taliban ve El Kaide örgütünden geriye kalanların ve eski milis liderleriyle aşiret reisleri arasında süren çatışmaların, halkın güvenini önemli ölçüde etkilediği ve istikrarın sağlanması çabalarını engellediği de kaydediliyor.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin, tüm milis güçlerinin silahtan arındırılması ve dağıtılması yolundaki kararını uygulamada çekilen zorlukların yanı sıra, bizzat yönetim içinde de amansız bir güç savaşının yaşandığı vurgulanıyor. Raporda, Peştuni kökenli Başkan Karzai ile Tacikler'den Savunma Bakanı Muhammed Kasım Fehim arasında yaşanan gerginliğin, Alman Dışişleri Bakanlığı'nı endişelendirdiği de belirtiliyor.
Afganistan'ın kendi güvenlik güçlerini oluşturması sürecinde Almanya'nın sınırlı rolü var. Çünkü Afgan ordusunun oluşumu, ABD gözetiminde gerçekleşiyor. Almanya, yalnızca polis birimlerinin eğitilmesinde görev yapıyor ve bu alanda şimdiye kadar yaptığı harcamalar 14 milyon euroyu aştı. Almanya'nın Afganistan'daki yeniden yapılanmaya bu yıl için sağladığı katkı 126 milyon euroyu buldu.
Bu arada, 24 milyonluk Afgan nüfusunun dörtte biri halen açlık tehlikesiyle karşı karşıya ve halkın yüzde 70'i sağlık hizmetinden yoksun. Giderek sertleşen hava şartları sebebiyle, durumun daha da dramatik boyut kazanmasından endişe ediliyor.
Diğer taraftan, Bonn'da geçen yıl yapılan Petersberg Konferansı'nın ikincisinin, 2 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu amaçla Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, önümüzdeki hafta Kabil'e gideceği belirtiliyor. Bonn yakınlarındaki Petersberg devlet misafirhanesinde yapılacak konferansa, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve bazı hükümet üyelerinin yanı sıra Afganistan'a komşu ülkelerin temsilcileri ve BM uzmanları katılacak.