HABER

Afganistan'da haşhaş üretimi sürüyor

KABİL (İHA) - Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin "uyuşturucu ile mücadele kapsamında" yasak getirdiği haşhaş üretimi engellenemiyor. Karzai'nin uyuşturucuya karşı savaş başlatması, özellikle bu ticaretten büyük paralar kazanan çiftçilerin tepkisine neden oldu. Geçimlerini haşhaş ekimi ve afyon üretiminden sağlayan köylüler, yaşamak için başka şanslarının bulunmadığını söylüyor.

Yönetime gelir gelmez uyuşturucuya karşı savaş açan Devlet Başkanı Hamid Karzai, afyon üretimi ve kullanımının dinen yasak olduğunu belirterek, Afganistan'daki haşhaş tarlalarının dörtte birinin imha edileceğini açıkladı. Hükümet; bu nedenle Nangahar, Kandahar ve Helmant şehirlerindeki haşhaş tarlalarının yüzde 10'unun imhasına başladı. Afyon ve eroin üretiminde kullanılan haşhaş ekiminde Afganistan, dünyada birinci sırada yer alıyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, sadece geçen yıl Afganistan'da 3 bin 600 ton afyon üretildi. Bu üretimden ülke, 2.3 milyar dolar yani yaklaşık 1.9 milyar euro gelir elde etti.
Haşhaş üretimi yapan çiftçiler, bir dönümden yaklaşık 2 bin dolar para kazanıyor. Aynı miktarda buğday ekiminden ise, ele sadece 150 dolar geçiyor. Durum böyle olunca, Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin uyuşturucuya karşı savaş başlatması, özellikle bu ticaretten büyük paralar kazanan çiftçilerin tepkisine neden oldu. Nangahar'da haşhaş ekimiyle uğraşan bir köylü, "Eğer devlet bize başka bir alternatif sunmazsa, biz de gizli gizli haşhaş ekmeye devam ederiz" dedi.

Kandahar'ın küçük bir köyünde kısa bir süre önce haşhaş tarlası yakılan 38 yaşındaki Lal Cihan, şimdi ne ekeceğini düşünüyor. Bir önceki yıl soğan ve fasulye ektiğini anlatan Lal Cihan, hasattan eline geçen paranın ayda 42 dolara denk geldiğini söyledi. Cihan, "Böylece benim için haşhaş dışında başka birşey ekme girişimi sona erdi" diye konuştu.

Diğer taraftan köylüler, devletin uyuşturucu ile mücadelede kararlı olduğuna inanmıyor. Lal Cihan'ın anlattığına göre geçen haftalarda köye gelen bir polis, kendisinden rüşvet istemiş. Lal Cihan, polisin üstü kapalı olarak, "Tarlan yakıldıysa, bunun bir nedeni vardır. Bize hasılatın yarısını vermezsen, sonuç böyle olur" dediğini aktarıyor.

Uyuşturucu ile olduğu kadar rüşvetle de mücadele edildiğini kaydeden Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi Şefi Mirvais Yasini ise, bu yolda kısa zamanda çok yol katedildiğine inanıyor. Ancak uluslararası uyuşturucu ticaretiyle sadece Afganistan'ın mücadele etmesi yeterli olmuyor.

En Çok Aranan Haberler