Kuraklık sebebiyle 6 yıl önce kuruyan Kabil Deresi, artık tuhafiyeci ve halıcılara evsahipliği yapıyor. Titanik'te veresiye satışın özellikle bu aylarda yasak olduğu öğrenilirken, dağlardan ne zaman su ineceğini bilemeyen satıcıların borçlarına sadık olan müşterilerinin bile bir sabah geldiğinde dere yatağında semt pazarı yerine bir nehir görmelerinden endişe ettikleri belirtildi.
3 milyonun üzerindeki nüfusu ile her geçen gün işyeri ve ev sıkıntısının arttığı Kabil'de, kuruyan dere yatakları doğal semt pazarı olarak kullanılıyor.
Yaklaşık 10 kilometrelik bölümü Kabil kent merkezinden geçen ve artık sadece küçük su birikintilerini barındıran Kabil Deresi, senenin 9 ayında semt pazarı olarak kullanıldıktan sonra, dağlardan su gelme ihtimaline karşılık boşaltılıyor.
Kış ayının yaklaştığı ve yağmur dualarının başladığı şu günlerde gece mallarını dere yatağında bırakıp giderken son derece rahatsız olduklarını söyleyen satıcıların, işyeri kiralarının çok pahalı olması sebebiyle dere yatağında satış yaptıkları öğrenildi.
Öte yandan, dere yatağına semt pazarı kuranlar arasında, uzun süre Türkiye'de kalmış iki işportacının olduğu belirtildi. 10 yıl İstanbul'da kalan Zeki Muradi ve aynı şehirde 3 yılını geçiren Hayalum Şirzai, ekmek parası kazanmak için böyle bir yola başvurduklarını belirterek, "Gözümüz dağlarda. Oraya yağacak kar ya da yağmur, bizim sonumuz olacak. Ama yapacak birşey yok. Bir ay daha burada satış yapıp her ihtimale karşı ondan sonra mallarımızı dere yatağından çıkaracağız ve yaz ayını bekleyeceğiz" dediler.
Dağdan ne zaman su ineceğinin belli olmadığını söyleyen satıcılar, "Yaz aylarında veresiye iş yapıyoruz ancak bu aylar bizim için çok tehlikeli. Müşteriler borçlarına sadık olsalar bile bir sabah geldiklerinde kuru bir dere yatağı yerine, gerçek bir nehir bulabilirler" diye konuştular.