Ankara AA- Cezaları affa uğrayan kişiler de özel güvenlik görevlisi olabilecek. İzin almadan özel güvenlik görevlisi istihdam edenlere, 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
TBMM Başkanlığı'na sunulan ve önümüzdeki günlerde ilgili komisyonlarda görüşülecek olan temel ceza kanunlarına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik öngören tasarı, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da da değişiklik yapıyor.
Buna göre, özel güvenlik görevlisi olma şartları arasında sayılan; devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti istimal, sahtecilik, hileli iflas, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, laf atma, sarkıntılık, ırza tasallut, ırza geçme, çocuk kaçırma ve alıkoyma, fuhuşa teşvik ve aracılık, uyuşturucu madde kullanma suçlarından dolayı hükümlü bulunanların, "affa uğramış olsa bile" özel güvenlik görevlisi olamayacaklarına ilişkin hüküm değiştiriliyor.
"Affa uğramış olsa bile" ibaresi madde metninden, Türk Ceza Kanunu'nun "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" başlıklı 53. maddesine uyum amacıyla çıkarılarak, cezaları affa uğrayanların özel güvenlik görevlisi olmasının önü açılıyor.
Öte yandan, tasarıyla diğer kanunlarda yapılan değişikliklerle bazı suçlar yeniden tanımlanırken, ceza miktarları da artırılıyor. Yangın, Yersarsıntısı, Seylap veya Heyelan Sebebiyle Mahkeme ve Adliye Dairelerinde Ziyaa Uğrayan Dosyalar Hakkında Yapılacak Muamelelere Dair Kanun'da yapılan değişikle, bir doğal veya sosyal
felaket nedeniyle ya da başka herhangi bir sebeple belgelerin yok olması veya kaybolması halinde dava zamanaşımı süresi, dosya kovuşturma işlemlerine devam edecek ölçüde tamamlanıncaya kadar işlemeyecek. Ancak, dosyanın yok edilmesine veya kaybolmasına kasten sebebiyet verilmemiş olması halinde durma süresi 5 yıldan fazla olamayacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda yapılan değişikle de Karayolları Genel Müdürlüğü işletiminde olan erişme kontrollü karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine, geçiş ücretinin 10 katı kadar idari para cezası verilecek.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, bilgisayar programlarını etkisiz kılmak için donanım üretenlere ceza getiriliyor.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hapis cezalarının alt ve üst sınırları yeniden belirleniyor. Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılanların, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına ilişkin hüküm korunurken, toplantıya ilişkin kanunda belirtilen görevleri yerine getirmeyen düzenleme kurulu üyeleri için öngörülen hapis cezasının alt sınırı 6 aya çekildi.
Yürürlükteki yasa, görevlerini yerine getirmeyen düzenleme kurulu üyelerine, 9 aydan 2 yıla kadar hapis öngörürken, yeni düzenleme 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını içeriyor. Güvenlik kuvvetlerine, hükümet komiserine veya yardımcılarına, hükümet komiseri tarafından toplantı veya yürüyüş safahatının teknik
araç ve gereçlerle tespit için görevlendirilenlere, bu görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvet sarf etmek suretiyle mani olanlar hakkında, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yürürlükteki yasada, söz konusu fiil için 1 yıl 6 aydan 5
yıla kadar hapis öngörülüyor.