KAHİRE (İHA) - Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde yapılan Afrika'nın Gelişimi İçin Yeni İşbirliği Arayışları Konferansı'nın sonuç raporları tamamlandı. Konferansın sonuç raporları, Afrika'da kurulacak birlik için ilk adımların atıldığı ana kurguyu içeriyor.
Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi tarafından 2 yıl önce gündeme getirilen Afrika Birliği Projesi daha sonra rafa kaldırılmış ve sonuçsuz kalmıştı. Şarm El-Şeyh'deki toplantının ardından, daha önce hayal gibi görülen Afrika Birliği'nin kuruluşunun adımları atılmaya başlandı. Toplantıya katılan 26 ülke birliğe sıcak bakıyor. Afrika ülkelerinin hedefi, Avrupa Birliği ve NAFTA (Kuzey Amerika Ekonomi ve Gümrük Birliği) gibi uluslararası ekonomik, siyasi bir güç oluşturmak.
İlk etapta Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerika'dan destek almayı planlayan Afrika ülkeleri, daha sonra Şarm El Şeyh'te alınan kararları geliştirerek yeni projeleri gündeme getirmeyi planlıyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Nijerya Devlet Başkanı Oluşegün Obasanjo'nun sıcak baktığı Afrika Birliği, ilk olarak Şarm Zirvesi'nde alınan kararları uygulayacak. Ülkeler arasında komisyonlar kurularak, tarım alanında gelişmemiş Afrika ülkelerine Mısır ve Cezayir'in tecrübeleri aktarılacak. Bir uluslararası yol yapımı ile kara kıta birleştirilerek ulaşım kolaylaştırılacak. Sudan ve Etiyopya'nın iç problemlerinin çözülmesi için ABD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yardımları sağlanacak. Bu projelerin gerçekleşmesinin ardından, yeni ekonomik işbirlikleri gündeme gelecek. Şimdilik uzak gibi görünse de, gelecekte bazı ülkeler gümrük birliği ve serbest dolaşım sağlamayı planlıyor. Çok uzun bir sürecin ardından Afrika Birliği fikrinin gelişiminin olgunlaşarak, birliğe sıcak bakmayan ülkelerin de zamanla birliğin cazibesinden yararlanmak isteyip, katılım imkanları arayacağı umuluyor.
Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde yapılan Afrika'nın Gelişimi İçin Yeni İşbirliği Arayışları Kongresi'nde temelleri atılan ortak Afrika fikri, eğer gelişme sahası bulabilir ve sekteye uğramazsa, önümüzdeki 30 yıl içerisinde belli bir bölgesel katılım ile kurulma aşamasına gelecek.