Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER) Adana Şubesi 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlediği ödül töreni Seyhan Oteli’nde gerçekleşti. Geleneksel hale getirilen programın açılışı ‘Afrika Eğitim Projesi’ kapsamında Türkiye’ye getirilen ve Özel Burç Özgören Lisesi’nde okuyan 11 öğrencinin İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 91. yıl dönümüne denk gelen organizasyonda Afrikalı çocukların milli marşı büyük bir coşkuyla seslendirmeleri salonda duygulu anlara sahne oldu. Marşın bitiminde ise Ugandalı öğrencilerden biri kürsüye çıkarak, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı’nı yazdırmayı nasip etmesin.” temennisinde bulunması, gözyaşlarıyla karşılandı. Daha sonra koro halinde “Adana köprübaşı ve hey on beşli on beşli” türkülerini seslendiren siyahi öğrenciler büyük alkış topladı.
NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK DE AZDIR
Etkinliğe katılan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bir mesleğin ‘insana hizmet’ anlayışı ile yapılmasının önemini vurguladı. Hz. Mevlana’nın “Öyle insanlar gördüm, üzerlerinde elbiseleri yok/ Öyle elbiseler gördüm, içinde insan yok” sözlerini hatırlatan Coş, SAMEDER mensuplarının eğitimde olduğu gibi sadece Türkiye’de değil, kıtaları aşan bir hizmet yaklaşımı ile hareket ettiğini söyledi.
Bu çalışmalardan etkilenmemenin mümkün olmadığının altını çizen Coş, “Milletimizi yurt dışında en güzel şekilde temsil eden doktorlarımızı tebrik ediyorum. Bu faaliyetleri biz elbisenin içinin doldurmaya ve gerçek anlamda insan olma yönünde atılmış adımlar olarak değerlendiriyoruz. Bu hizmetleri başlatan ve yürüten bütün insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.” dedi.
AFRİKA DA YAŞANAN DRAMA DUYARSIZ KALAMAZDIK
SAMEDER Adana Şube Başkanı Opr. Dr. Bünyamin Berber ise 1919 da vatan savunması için konusunda gösterilen eylemlerin tıbbiyeliler için ilk olmadığını kaydetti.
1915 Çanakkale Savaşında da gönüllü gençlerden oluşan 2. Tümene bir dönemin tıbbiyeli öğrencilerinin katıldığına işaret eden Berber, savaşa katılan öğrencilerin büyük çoğunluğunun şehit edildiğini ve tıp fakültesinin bir dönem mezun vermediğini belirtti.
SAMEDER üyelerinin yurt içi ve dışında takdir gören faaliyetlerde bulunduğunu hatırlatan Berber, şunları söyledi: “Özellikle ekonomik ve siyasi nedenlerden fakirleştirilen Afrika’da çok ciddi sağlık sorunları mevcuttur. Buradaki bir çok insan tedavi görememekte ve hastalıkların çoğu kalıcı hale gelmekte. Yaşanan bu drama duyarsız kalamazdık. ‘Bize düşen neyse yapmaya hazırız’ diyen bir çok arkadaşımız, şevkimizi artırdı. Derneğimiz benzer faaliyetler yürüten diğer kuruşlarla GUSAF adı altındaki federasyona katılmış. Böylece daha etkin projelere imza atmayı planlamıştır.”
DOKTORLARIMIZ GEREKTİĞİNDE CANLARINI VEREBİLİYORLAR
Gazeteci–Yazar Harun Tokak da doktorların sadece bireylerin değil, milletin veya milletlerin başı ağırdığında da göreve hazır olduklarını ifade etti. Kurtuluş Savaşı’nda bütün cephelerde doktorların görüldüğünü fakat Çanakkale’de farklı bir rollerinin olduğunu açıklayan Tokak, tıp öğrencilerinin de o sırada tamamına yakınının cephede şehit düştüğünü bildirdi.
Tokak, şöyle devam etti: “Doktorlarımız sadece insanların acılarını dindirmiyor, milletin ağrılarını da dindirmek için gerektiğinde canlarını verebiliyorlar. Doktorlarımızın oluşturduğu bu sevgi medeniyetinin yeryüzünde silinmesi mümkün değildir. Geçmişte Afrika bir takım insanlar tarafından suiistimal edilmişse –ne yazık ki– o zaman da doktorlar kullanılmıştır. Onun için 1840’larda Afrika’da batılılara ait doktorlar cirit atıyordu. Şimdi ise şefkatte sınır tanımayan doktorlarımız oraya gidiyor.”
Türk doktorlarının Afrika’da yaptığı tedaviler sonunda iyileşen insanların daha sonra sıraya girdiğine dikkat çeken Harun Tokak, “Doktorlarımız Afrikalı’nın gözündeki korneayı çalmak için değil, ışığa kavuşturmak için gidiyor. Yeryüzü belkide ilk kez bu kadar geniş çaplı bir şefkat hareketi ile tanışıyor. Basit bir olay değil. Tarihe altın harflerle yazması gereken bir hadisedir. Konuşmaların ardından SAMEDER’in yılın bilimsel başarı ödülü, girişimsel radyoloji dalında yaptığı çalışmalardan dolayı Prof. Dr. Erol Akgül’e takdim edildi. Yılın hizmet ödülü, organ transplantasyonu alanındaki başarılı araştırmaları nedeniyle Doç. Dr. Sedat Yıldırım’a; yılın vefa ödülü ise Adana SAMEDER’in kurucu başkanı Opr. Dr. Mutlu Cihan Dağlıoğlu’na sunuldu.
Çok sayıda kurum temsilcisi ve sağlıkçının katıldığı aktivitede ayrıca sponsor firmalara da plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz