HABER

Afrin'de neler oluyor işte son durum: 'Türkiye için erken'

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Azez’in güneyindeki Maranaz bölgesinde terör örgütü PYD/YPG mensuplarınca ÖSO güçlerine yapılan saldırıya önceki akşam karşılık vermesi, gözleri Afrin’deki hareketliliğe çevirdi. Kimsenin yaralanmadığı ve herhangi bir kaybın olmadığı olayın ardından sınırda konuşlu birlikler tarafından ateşin açıldığı bölgeye uluslararası angajman kuralları kapsamında önceki gece misilleme yapıldı. Peki Afrin bölgesine yönelik gelişmeler konusunda Ankara'nın pozisyonu ne olacak?

Suriye’nin terör örgütü PYD/YPG denetiminde olan Kilis’e komşu Azez’in güneyindeki Maranaz bölgesinden 27 Haziran’da sınırdaki Fırat Kalkanı Harekâtı’nda görevli Türk ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerlerine Doçka’yla taciz ateşi açıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK) Kilis’in karşısında bulunan terör örgütü PYD/YPG kontrolündeki bölgeye top atışlarıyla karşılık verdi.

AFRİN 'ZAYIF HALKA' MI?

TSK’nın, Azez’in güneyindeki Maranaz bölgesinde terör örgütü PYD/YPG mensuplarınca ÖSO güçlerine yaptığı saldırıya önceki akşam karşılık vermesi, gözleri Afrin’deki hareketliliğe çevirirken, “Bölgeye yönelik yeni bir operasyon mu geliyor?” sorusunu gündeme getirdi.

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYOR

Habertürk'te yer alan Afrin analizine göre, Fırat Kalkanı operasyonu bitmiş olsa da, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye dönük hedefleri bitmedi. Menbiç ve Afrin’de Tel Rifat bölgesinin Arap ağırlıklı olması dolayısıyla Türkiye bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor. Afrin, YPG’nin kontrol ettiği bölgeler arasında coğrafi olarak en zayıf halka. Burada ABD yerine Rusya koruması var. Afrin’de Rus askerleri ve zırhlı birlikleri bulunuyor.

RUSYA KOORDİNELİ OPERASYONLAR

Çatışmasızlık bölgeleri anlaşması sayesinde Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’nin doğusunda önemli bir mevzi elde etti. Türkiye’nin bu anlaşmadan ne tür kazanımlar elde ettiği henüz bilinmezken, çeşitli iddialar da gündeme getiriliyor. Bunlardan biri, Türkiye’nin Afrin’de elinin güçlendirilmesi. Bu çerçevede, Türkiye’nin Rusya ile koordineli olarak Afrin’e yönelik operasyonlar yapabileceği kaydediliyor. Ancak, Rusya’nın bu bölgede Türkiye’ye PYD konusunda açık çek vermesi de beklenmiyor.

"HENÜZ ÇOK ERKEN"

Habertürk'ten Bahar Bakır'a konuşan uzmanlar, Türkiye’nin Afrin’e yönelik kara harekâtı iddialarını, “Henüz çok erken” diye yorumluyor. ORSAM uzmanı Oytun Orhan, şunları dedi:

“Tel Rifat’ta Suriyeli muhaliflerin, YPG’den öç alma isteği var. YPG geçmişte, burayı ele geçirdiğinde, birçok muhalifi öldürmüş ve Afrin’de cesetleriyle gövde gösterisi yapmıştı. O nedenle muhalifler, burayı kesinlikle almak istiyor. Yakın zamanda muhaliflerle YPG’nin anlaşma imzaladığı iddia edildi. Hatta bu bölgenin ABD destekli Liva Mutasım grubuna terk edileceği iddia edildi. Ancak bu iddia asılsız çıktı.”

"MOSKOVA’NIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR"

Güvenlik analisti Metin Gürcan da Afrin ve İdlib’deki son dönem gelişmelerinin birbirinden ayrılamayacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Fırat’ın batısında hâkim Rusya olmasına rağmen, Moskova’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Özellikle de İdlib’de. İdlib’den çıkartılacak ılımlı muhaliflerin Bab-Cerablus- Çobanbeyli üçgenine yerleştirilmesi planı var. Ancak buradan göçecek nüfus için bu üçgenin genişletilmesi gerekiyor. Bu üçgenin güneyde El Bab ilerisine, doğuda Münbiç’e, kuzeyde sınıra genişletilmesi mümkün değil. Tek çıkış batı. Türkiye’nin İdlib’de yapacağı yardım karşılığında, Rusya, Ankara’nın Afrin’in tamamına yönelik olmasa da, Kilis-Azez hattından güneybatıya doğru, Mare hattından batıya doğru genişleyerek Tel Rifat’ta buluşacak bir genişlemeye ses çıkarmayacak gözüküyor.”

En Çok Aranan Haberler