YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afşin-Elbistan Bölgesine Sıcak Su Müjdesi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Termik Santrallerin atık sıcak suyundan enerji elde edileceği...

Afşin-Elbistan Bölgesine Sıcak Su Müjdesi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Termik Santrallerin atık sıcak suyundan enerji elde edileceği açıklaması Afşin-Elbistan bölgesini heyecanlandırdı. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, kısa süre içerisinde Afşin-Elbistan Termik Santrali’ndeki atık ısıdan faydalanmak amacıyla hazırlanan projenin ihaleye çıkarılacağını duyurdu.

Bakan Taner Yıldız, kömür ve termik santrallerin atık ısılarından elde edilen enerji kaynağı ile tasarruf edeceklerini söyledi. Çalışmaların Orhaneli ve Soma Termik Santralleri'nde başladığını açıklayan Yıldız, yaklaşık 1.8 milyar TL tasarruf sağlayacaklarını belirtti. Konu ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Bakan Taner Yıldız’ın açıklamaları doğrultusunda bölgedeki termik santrallerin atık ısılarının ihaleye çıkarılacağını bildirdi. Alış, “Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri’nden açığa çıkan atık ısı için en kısa süre içerisinde ihaleye çıkılacak. Bu yönde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Isı satışı ile ilgili süreç işliyor.” diye konuştu. B Santrali’nde çıkan yangın ile ilgili çalışmalarında sürdüğünü aktaran Halil Alış, “Yangın alanı ile incelemeler devam ediyor. Yangının neden olduğu hasar ve maddi tablo çıkarılacak. Uzmanlar bölgede çalışma yapıyor.” ifadesini kullandı.

KONUT ISINMASI SAĞLANACAK
Türkiye gündeminde de önemli bir yer tutan atık ısıdan faydalanma çalışması ile ilgili EÜAŞ, TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğinde Termik Santral Atık Isılarını Faydaya Dönüştürme Projesi (TSAD) yürütülüyor. Enerji verimliliğini artırmak üzere kurulan projede ısı iletimi ısı yalıtımlı kanallar aracılığıyla yapılacak. Isı kanalları ve bu kanallara bağlı aktarma istasyonları ve pompa sistemlerinin dışında maliyet gerektirmemesi nedeniyle konut ve tesisler çok daha ucuz bir şekilde ısınabilecek. Sistem maliyeti ise belediyeler tarafından ısı kullanımı oranında tüketicilere 10 ya da 20 yıllık vadelerle yansıtılacak. Projede termik santral atık ısılarıyla 620 bin konut ile 7 milyon metrekare sera ve endüstri tesisinin yıllık 21,3 milyon MWth ısı ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler