YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afşin’in ‘kurtuluş Savaşı’ndaki Önemi

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Kent Konseyi Tarihi Araştırmacılar Komisyonu Başkanı Mustafa Köş, “Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunda...

Afşin’in ‘kurtuluş Savaşı’ndaki Önemi

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Kent Konseyi Tarihi Araştırmacılar Komisyonu Başkanı Mustafa Köş, “Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunda olduğu gibi ‘Kurtuluş Savaşı’nda da Afşin’in önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ın ‘Kurtuluş Destanı’ yazılırken, Efsus-Afşin kentinin Binboğa’nın cesur yiğitlerinin Afşinli (Efsuslu) Kuvva-i Milliyecilerin yaptığı kahramanlıklara yer verilmemesinden üzüntü duyduğunu dile getiren Köş, “Maraş’ın kurtuluşunu yazan Yalçın Özalp’in kitabında Afşinli Kuvva-i Milliyecilerden hiç bahsedilmediğini ve diğer ‘Maraş Destanı adlı eserlerde de Afşin Efsus ismine yer verilmemesine açıkçası çok üzüldüm” dedi.

Köş, Kahramanmaraş’ın, Fransızlar tarafından İşgal edildiğinde Efsus-Afşin kentinde ilk olarak ‘Heyeti Merkeziye’yi kuran Köşoğlu Süleyman Efendi ile Köftecizade Şükrü Efendi’nin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e telgraf çekerek, “Efsus’ta Binboğa’nın cesur sukenasından etrafımızca 250 kişi toplanarak çetelerimizle birlikte Maraş Harbi’ne gidiyoruz” notunu ilettiğini anlattı.

‘Atatürk Özel Arşivi’nden çıkan Türkçe belgelerin Afşin’de büyük bir titizlikle saklandığını dile getiren Mustafa Köş, “Köşeoğlu Süleyman Efendi ve Köftecizade Şükrü Efendi, Efsus-Afşin Mülhakatı Kuvva-i Milliye kumandanları olarak çeteleri ile Kahramanmaraş ve Sakarya’da olduğu gibi ‘Kurtuluş Savaşı’nda da savaştılar. Afşinli Kuvva-i- Milliye kumandanları olan Köşeoğlu Süleyman Efendi ve Köftecizade Şükrü Efendi, çok zengin arazi sahibi olduklarından arazilerinden çıkan tüm mahsulü Kuvva-i Milliye’ye teslim etmişlerdir” ifadesini kulandı.

Köş, “Maraş’ın ‘Kurtuluş Destanı’ yazılırken, Elbistanlı Eczacı Lütfi Efendi ve Elbistan jandarma yüzbaşısından bahsedilirken Efsuslu Kuvva-i Milliyecilerden bahsedilmemesinden üzüntü duyuyorum. Maraş’ın ‘Kurtuluş Destanı’nda ve Sakarya ve Kurtuluş Savaşı’nda Efsus-Afşinli Kuvva-i Milliyeciler hep vardı” diye konuştu. Öte yandan, Afşinli Kuvva-i Milliyeci bazı komutanların isimleri ise şöyle; “Köşoğlu Süleyman Efendi, Köftecizade Şükrü Efendi, Hamiş Mehmet, Mehmet Aksakal (Fahınoğlu-Fakının oğlu), Dirgen Ali, Hacı Hüseyin Feloğlu, Bozcaoğlu Cuma Özdemir, Kadayıfçı Durmuş Bülbül.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler