HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aft'lardan korunmanın 5 etkili yolu

“Görünüş aldatıcı olabilir” sözü sanki onlar için söylenmiş. Minicik çaplarına rağmen ağızda çıkmayagörsün, harareti geçene kadar yakıp geçiyorlar!

Aft'lardan korunmanın 5 etkili yolu

“Görünüş aldatıcı olabilir” sözü sanki onlar için söylenmiş. Minicik çaplarına rağmen ağızda çıkmayagörsün, harareti geçene kadar yakıp geçiyorlar! Hemen anladınız, ortası beyaz, kenarları kırmızı, düğme şeklinde delinmiş görünen ağrılı yaralardan yani aft’lardan bahsediyoruz.

Aftlar en sık görülen ağız hastalığını oluşturuyor. Yaşam kalitesini bozan, yiyip içmeyi hatta konuşmayı işkenceye dönüştüren aftlar kimi zaman hiç nedensiz çıkarken kimi zaman dişlerinizi yanlış fırçalamanız hatta yiyip içtikleriniz bile neden olabiliyor. Ama bunun yanısıra çıkış nedeni çok tehlikeli olan aftlar da var!


Peki altında ciddi hastalık nedenleri yoksa, aft’lardan nasıl korunabiliriz? Acıbadem International Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, aftlardan korunmanın 5 etkili yolunu mynet.com için anlattı.


AĞIZ BAKIMI ÇOK ÖNEMLİ

Aftların oluşmasında bakterilerin hakim olduğu bir ağız florası son derece önemli rol oynuyor. O nedenle siz siz olun, bir şeyler atıştırdıktan sonra ağzınızı mutlaka su ile çalkalayın. Yemeklerden sonra ise mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Zira ağız bakımı, aftları engellemede çok önemli rol oynuyor. Dişinizi fırçaladıktan sonra fırçanızla yumuşak dokunuşlarla dilinizi de temizlemeyi ihmal etmeyin.


DİŞ FIRÇALARKEN HASSAS DAVRANIN

Tam bir şehir efsanesi, sert diş fırçalarının dişleri daha iyi fırçaladığı. Oysa, fırçanın sertliği değil fırçalama tekniği asıl olan. Diş fırçalarken yapacağınız basit bir hata, ağzınızda o can yakan, konuşturmayan, yemek yedirmeyen, hayattan bezdiren kendi minik acısı büyük aft’ların çıkmasına yol açabilir. O nedenle siz siz olun, dişlerinizi çok sert diş fırçalarıyla gelişi güzel fırçalamayın. Hassas davranın, dikkatli olun.


YEMEK YİYİP İÇERKEN DİKKAT!

Aftlar, yiyip içtiklerimize bağlı olarak da beliriveriyor bir anda. Örneğin baharatlı yiyecekler veyahut acı baharatlar aft’a neden olabiliyor. Yine portakal, greyfurt, limon gibi asitli bazı besinler ve çok sıcak yiyecek ve içecekler de, bu kendi minik acısı büyük ağız yaralarına zemin hazırlayabiliyor. Sağlığımız için son derece faydalı olan cevizi ve taze ananası tek seferde aşırı tüketmekten kaçının.


SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME ŞART

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten kanserle mücadeleye dek her şeyde önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenme, aftlara karşı da önemli bir savaşçı olarak çıkıyor karşımıza. Siz siz olun sağlıklı ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirin. Bu kapsamda vitamin ve minerallerden ( vitamin B12, demir, folik asit, çinko ) zengin beslenmeye özen gösterin.


STRESE MEYDAN OKUYUN

Acıbadem International Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, modern çağın hastalığı stresin de, aft oluşumunda önemli nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Özellikle stresini kontrol altına alamayan kişilerde yanak içlerini ısırma alışkanlığı da gelişebiliyor. Bu da hayatı çekilmez kılan o kendi minik ama acısı büyük aftların oluşumuna zemin hazırlıyor.

En Çok Aranan Haberler