AFYON (İHA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Erdoğan Boz, 'Nevruz' kelimesinin Farsça'da 'yeni gün' anlamına geldiğini söyledi. Nevruz bayramında yeni ve temiz elbiselerin giyilmesi gerektiğini belirten Boz, "Baba evinde bayramlaşılır, gönül alınır ve kabir ziyaretlerine gidilir" dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından "Nevruz" konulu bir panel düzenlendi. Rıza Çerçel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve oturum başkanlığını Doç. Dr. Erdoğan Boz'un yaptığı panelde, Doç. Dr. Sadık Sarısaman "Türk Dünyasında Nevruz", Yard. Doç. Dr. Abdullah Şengül "Anadolu'da Nevruz Kutlamaları ve Emirdağ-Karacalar Örneği", Doç. Dr. İrfan Aypay ise "Divan Şiirinde Nevruz" konuları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Erdoğan Boz, Nevruz kelimesinin Farsça'da 'yeni gün' anlamına geldiğini belirtti. Nevruz bayramında yeni ve temiz elbiselerin giyilmesi gerektiğini ileri süren Boz, "Bu günde baba evinde bayramlaşılır, gönül alınır ve kabir ziyaretlerine gidilir. Karşılıklı ziyaretler yapılır, dargınlar barıştırılır, muhtaçlara yardım edilir. 'S' harfiyle başlayan 7 çeşit yemek yapılır ve bu yemeklerde yine 'S' harfiyle başlayan 7 çeşit baharat kullanılır" diye konuştu.
Anadolu'daki Nevruz kutlamaları ile ilgili bilgi veren Yard. Doç. Dr. Abdullah Şengül ise Anadolu'nun bazı bölgelerinde, bahar bayramı olan Nevruz kutlamalarına dini özelliklerin de kazandırıldığını söyledi.
Doç. Dr. İrfan Aypay da Nevruz kutlamalarının şiirlere yansıdığını belirterek, "Nevruz bayramı ve kutlamalara yönelik örnekler 15. yüzyıldan 19. yüzyılın 2. yarısına kadar olan sürede divan şiirinde karşımıza çıkmaktadır. Nevruz'da nevruziye şiirleri yazılır ve bunlar devlet adamları ile özellikle padişaha sunulur ve karşılığında hediyeler alınırdı" dedi.