YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Afyonkarahisar'da Arkeolog Ve Uzmanlara Eğitim Semineri-Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Kocapınar:

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar, Türkiye'de yabancı kazıların 3 katı kadar Türk

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar, Türkiye'de yabancı kazıların 3 katı kadar Türk bilim adamlarının yürüttüğü kazıların bulunduğunu, ayrıca kurtarma kazılarının da olduğunu belirterek, bunların toplamının 350'nin üzerinde olduğunu söyledi.

Kocapınar, Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde bir otelde düzenlenen arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarına katılacak arkeolog ve uzmanlara yönelik eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki üniversitelerde 40'ı aşkın arkeoloji bölümü bulunduğunu bildirdi.

Bölümlerin yeterli ve çok iyi düzeyde olduğunu belirten Kocapınar, "Yabancı kazılardan geriye kalır bir yanımız artık yok. Bilimsel çalışmalara, yabancı çalışmalara da açığız. Ülkemizde yabancı kazıların 3 katı kadar Türk bilim adamlarının yürüttüğü kazılar mevcut. Ayrıca kurtarma kazılarımız var. Bunların toplamı 350'nin üzerindedir" dedi.

Kocapınar, kaçak kazıların bilimsel veri elde etmeyi zorlaştırdığına dikkati çekerek, açgözlülük ve köşe dönme mantığıyla hareket edenlere bunu anlatmanın zor olduğunu vurguladı.

Kültür varlıklarının korunmasının sadece bakanlık temsilcileri ve uzmanların değil, herkesin görevi olduğunu dile getiren Kocapınar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 10 binin üzerinde sit alanı var. Kültür varlıkları bakımından çok zengin bir ülkede yaşıyoruz. Bu nedenle de sorumluluğumuz çok fazla. Halkın bilinçlenmesiyle bu sorumluluğun hafifleyeceğine inanıyoruz. Başımızın ağrıdığı ve kültür varlıklarımızı yok eden çalışmalar, kaçak kazılardır. Bu çalışmalar her yerde var. Halkımızın bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Uzmanlar, bilimsel veriyi elde edebilmek için toprağı santimetre üzerinden, kaçakçılar da iş makinesiyle kazar. İş makinesi veya dinamitle yapılan kazılardan bilimsel veri elde etmek mümkün değil. Maalesef bir lahdin içine giriyorlar, onu parçalıyorlar. Aslında oradaki taşınır eşyadan daha değerli olan lahdi yok ediyorlar. Bu konuya umarım onlar da bir şekilde duyarlı olur."

Kocapınar, kaçak kazıyı ihbar edenlere devlet tarafından ödül verildiğini anlatarak, halkın bundan yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

Uzmanlar tarafından sunumlar yapılmasıyla devam eden seminer, yarın sona erecek.

Muhabir: Mustafa Güngör / Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler