Afyonkarahisar’ın kentleşme sorunları arasında en fazla, kırsal kesimdeki yoksulluk boyutunun öne çıktığı belirtildi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyal Araştırmalar Merkezi (AKÜSAM), Afyonkarahisar'ın ‘Kentleşme ve Kentlileşme’ sorununa yönelik bir çalışma raporu hazırladı. AKÜ Sosyoloji Bölümü'ndeki öğrenciler tarafından yerel idarecilerle yapılan görüşmeler ve yapılan gözlemler sonucu elde edilen veriler, yorumlanıp tartışılarak bir rapor hazırlandı. Kentte, en önemli sorunların başında yoksulluk gelirken, onu işsizlik, şiddet ve eğitim takip etti.
AKÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi (AKÜSAM) Müdürü Doç. Dr. Osman Konuk, Afyonkarahisar'ın kentleşme sorunlarının, hızla ve kapsamlı biçimde çözülme sürecine girdiğini, ancak kentlileşmeye ilişkin tutum ve davranışların karmaşık ve çok boyutlu değişkenler nedeniyle uzun süreçlerde geliştiğini söyledi. Konuk, bu bağlamda üniversite-kent ilişkilerinin kentlileşmeyi ve demokratikleşmeyi geliştiren ana dinamik olduğunu belirtti.
Konuk, “Afyonkarahisarla ilgili problem tarama çalışmalarından yerel sorunlar, yoksulluk, kent, şiddet ve eğitim gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır. Yoksulluk sorunu; kır, yaşlı, çocuk, kadın yoksulluğu gibi türleri vardır. Yoksullukla mücadelede kamu ve sivil toplum etkin biçimde çalışmakla birlikte ayrıntılı bir tarama ve veri toplanma aşaması tamamlanmadığı için sorun bütün boyutlarıyla bilinmemektedir. Mevcut veriler ışığında, kır nüfusunun fazlalığı nedeniyle ve sisteme kayıt sorunu nedeniyle, Afyonkarahisar'da kır yoksulluğu, sorunun en önemli boyutudur.” dedi.
Yapılan çalışmada, öne çıkan konulardan bir diğerinin de şiddet sorunu olduğunu ifade eden Konuk; evde, okulda, iş yerinde, sokakta şiddet ve bunların farklı türlerinin taramalar sonucunda belirlendiğini, ayrıca, Afyonkarahisar'da istatistikler açısından büyük sorun görünmemekle birlikte, şiddet suçlarının birkaç türde yoğunlaşmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.
Konuk, yapılan taramalarda Afyonkarahisar'da eğitim öğretim sorunlarının Türkiye ortalamasına göre bazı farklılıklar gösterdiğine dikkat çekerek, “Eğitim sorunları iki noktada yoğunlaşmaktadır; birincisi kırda okullaşma oranları görece düşüktür. İkincisi ise kadınlarda başta okuryazarlık olmak üzere okullaşma oranları görece düşüktür. Kır ve kadın okuryazarlığındaki düşüklük, bu alanlarda özel uygulamaları gerektirmektedir.” diye konuştu.
Osman Konuk, kentteki işsizlik rakamlarının da önemli boyutlarda olduğunu kaydetti. Konuk, şunları söyledi: “2010 yılında kayıtlı işsiz sayısı 13 bin 87’dir. Kayıtlı işsizlerin yüzde 30'unu 25-29 yaş arası gençler oluşturmaktadır. Eylül 2011 sonu itibariyle kayıtlı işsiz sayısı 15 bin 442'dir. Kayıtlı işsizlerin yüzde 23'ünü 25-29 yaş arası gençler oluşturmaktadır. Bu da işsizliğin Afyonkarahisar'da arttığını göstermektedir.”
Afyonkarahisar'ın nüfusunun, 2010 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 697 bin 559 olduğunu belirten Konuk, şehirlerde yaşayanların oranının yüzde 52, köyde yaşayanların oranının yüzde 48 olduğunu anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz