Antalya'da Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığı taşıyıcısı olan anne ve baba, Talasemi hastası olan 7 yaşındaki çocuklarının tedavisine yardımcı olmak için Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yöntemi ile bir kız bebek dünyaya getirdi.
İki günlük Sevim Melek Bebek'in doğumu sırasında alınan kordon kanı, ağabeyini iyileştirmek için kullanılacak.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Ayşe Şık ile güvenlik görevlisi 36 yaşındaki eşi Hüseyin Şık'ın Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak görülen Akdeniz Anemisi (Talasami) taşıyıcısı olduğu anlaşıldı. Çiftin 12 yaşındaki kızları Betül Şık'ta kalıtsal olan hastalığa rastlanmazken, 2004 yılında doğan İsmail Çağrı'ya Talasemi teşhisi konuldu.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören ve her ay kan nakli yapılan 7 yaşındaki İsmail Çağrı'nın tamamen iyileşmesini isteyen anne ve baba, aile bireyleriyle doku uyuşmazlığı olması nedeniyle ancak Talasemi hastalığı taşımayan ve İsmail Çağrı ile aynı doku grubundan bir başka çocukları olması halinde minik oğullarının tedavisinin gerçekleştirilebileceğini öğrendi. 2010 yılında Antalya Tüp Bebek Merkezi'ne başvuran Şık ailesi, merkezin Medikal Direktörü Op. Dr. Kemal Özgür tarafından tedavi edilmeye başlandı.
'Genetik ayıklama' anlamına gelen doku tiplemeli Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yöntemi ile sorunsuz bir gebelik sürecinin ardından Özel Vitale Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde Op. Dr. Kemal Özgür, Op. Dr. Ali Fuat Şengör ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferhat Bayatmaku'nun katıldığı doğumda 3 kilo 860 gram ağırlığında ve 51 santim boyunda dünyaya gelen kız bebeğin kordon kanı doğum sırasında alınarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gönderildi. Şık çifti ise, ağabeyinin yaşamını kurtaracak kızlarına ise 'Sevim Melek' adını verdi.
Ayşe Şık, kızının dünyaya gelmesinden dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını, onun sayesinde oğlunun da sağlığına kavuşacağını düşündükçe çok mutlu olduğunu belirterek, "4-5 yıldır araştırıyorduk. Çok mutluyuz, oğlum kurtulacak. İnşallah bundan sonraki dönemlerde daha iyi olacaktır. Bize kardeşinin kurtarabileceğini söylediler. Sevinçliyiz" dedi.
PGT yöntemi sayesinde 7 yaşındaki İsmail Şık'ın tedavisinin yapılabileceğini belirten Antalya Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Op. Dr. Kemal Özgür ise, "İsmail Çağrı sağlığına kavuşacak. Bundan büyük mutluluk var mı? Melek, kurtarıcı bebek oldu. Çok mutluyuz" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz