YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor

Ağaç kesimindeki artan maliyetleri karşılamakta zorlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dikili ağaç kesimi işini...

Ağaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor

Ağaç kesimindeki artan maliyetleri karşılamakta zorlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dikili ağaç kesimi işini özel sektöre devrediyor. Üç yılda tamamlanacak devir işlemi sayesinde şu an yüzde 20 olan dikili ağaç kesim oranının yüzde 60’a çıkarılacağı belirtildi. Aynı zamanda sektörün odun ihtiyacında dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor. Sektör 10 milyon tonluk odun ihtiyacının yüzde 65’ini iç piyasadan yüzde 35’lik kısmını ithalat yoluyla karşılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4-5 Ocak tarihlerinde Abant’ta düzenlediği Orman ve Orman Kaynaklarının Sürdürülebilir Orman Yönetimi Arama Konferansı’nda ağaç ve orman sektörü bir araya geldi. Kamu ve özel sektörden 80 kişilik bir grubun sektörün şikayetlerini değerlendirdiği toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sektörü yakından etkileyecek kararını açıkladı. Artan maliyet nedeniyle dikili ağaç kesiminin özel sektöre devredileceğini açıklayan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, şöyle konuştu: “Bakanlık sektörümüzü bu işe teşvik etmek amacı ile daha önce yüzde 20 olan peşinat tutarını yüzde 10’a çekmiş durumda. Ödemeyi 12 ay vadeye yayan Bakanlık, 3 yıl içerisinde dikili ağaç kesimini tamamen özel sektöre devretmiş olacak.”

Ağaç ve orman sektörünün odun ihtiyacını üç şekilde karşıladığına dikkat çeken Abdullah Tever, şunları söyledi: “İhale, tahsis ve dikili ağaç kesimi yöntemleri odun ihtiyacımızı karşılayan temel unsurları oluşturuyor. Kesim işini yaptırdığı köylülerin maliyeti her yıl artış gösteriyor ve devlet de maliyeti karşılamakta zorlandığı için, bu işi özel sektöre devrediyor.”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bu kararla birlikte özel sektörü dikili ağaç kesimine özendirmeye çalıştığını vurgulayan Abdullah Tever, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet odunları kendi kestiği zaman Türkiye’deki ağaç miktarını artıramıyor. Özel sektör bu işi üstlendiğinde ihtiyacı olan odunun iç piyasadan karşılanma oranını artırmış olacak.” Üç yıl içerisinde Türkiye’deki orman alanının yüzde 26’dan yüzde 27’ye çıktığını hatırlatan Abdullah Tever, şöyle konuştu: “Yüzde 1’lik artış aslında büyük bir oran. Siz dikili ağaç kesimini iki katına bile çıkarsanız, bir taraftan ağaç dikimi de sürdüğü için ormanı bitirmemiş ve bir devamlılık sağlamış oluyorsunuz. Öbür türlü ormanı kendi haline bırakırsanız, çürümeler başlıyor ve sektör bundan faydalanamıyor.”

Dikili ağaç kesiminin özel sektöre devredilmesi ile devletin bugüne kadar yaptığı işlemin özel sektör kanalı ile yapılmaya devam edeceğini vurgulayan Abdullah Tever, sözlerine şöyle devam etti: Bakanlık kesilecek olan ağaçların dip kısımları kazıyarak bize teslim edecek. Bizler de bakanlığın işaret ettiği bu ağaçları, işaretleri gözükecek şekilde keseceğiz. Bu kesim işlemini yine biz değil de, köylülere yaptıracağız”

Sektörün şu an odun ihtiyacının yüzde 65’lik kısmını iç piyasadan kalan kısmı ise ithalat yoluyla karşıladığına dikkat çeken Abdullah Tever, şöyle konuştu: “Dikili ağaç kesimi özel sektöre geçtiğinde iç piyasadaki kullanım oranımız yüzde 80’e kadar çıkacak. Bu gelişme ile sektörün iç piyasadan alacağı odun miktarı artacağı için maliyetler ithal ürüne göre yüzde 15 azalmış olacak. Firmalarımızın dışa bağımlılığı azalacak.”

Sektörün hedeflerinden de söz eden Abdullah Tever, 2011 yılının Aralık ayında 334.5 milyon dolar olan ihracat rakamının 2012’nin aynı ayında yüzde 8’lik artışla 361.3 milyon dolara çıktığını bildirdi. 2011 yılı toplamında ihracatın 3 milyar 865 milyon dolar gerçekleştiğine dikkat çeken Abdullah Tever, 2012 yılında bu rakamın yüzde 14.02’lik artışla 3 milyar 865 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. Abdullah Tever, sektörün ihracatta 2023 yılı hedefinin 16 milyar dolar olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim bu hedefe ulaşmamız için yıllık ortalama yüzde 12’lik bir artış yaşamamız gerekiyor. Geçen yılki yüzde 14.02’lik artışla, bu hedefimizde iddialı olduğumuzu bir kez daha göstermiş olduk. 2013 yılındaki ihracat hedefimiz ise yine aynı oranda artışla 4 milyar 400 milyon doları görmek.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler