YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağaçlar Dikilirken Artık Hayvanlar Da Düşünülüyor

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, ağaç dikmenin kutsal bir görev olduğunu ifade ederek, “Artık...

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, ağaç dikmenin kutsal bir görev olduğunu ifade ederek, “Artık sadece insanlar için değil hayvanların beslenmesi için de ağaçlar dikeceğiz. Bu kapsamda Mersin’de bu yılı ‘alıç’ ve ‘geyik elması’ yılı ilan ettik” dedi.

Ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Abit Baca, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün fidan dikiminde geçen sene birinci olduğunu hatırlatarak, bu başarının bu yıl da devam edeceğini söyledi. Bu yıl 8 bin hektar civarında ağaçlandırma hedeflerinin olduğunu vurgulayan Baca, “Bunun yaklaşık yarı miktarı gerçekleşmiş durumda. Ekim ayından sonra hem 2013 programını hem de 2014 yılının hedeflerinin bir kısmını gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Geçen yıl fidan dikim döneminde 12 milyon adet fidan dikilmiş. Yangın sezonunun ardından fidan dikimi çalışmalarına ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

“12 MİLYON FİDANDAN AŞAĞI DİKİM YAPMAYACAĞIZ”

Bu senede geçen sene dikilen 12 milyon fidandan aşağı bir dikim yapılmayacağını hatta bu sayının üstüne çıkılacağını aktaran Baca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda Bakanlığımızın politikasında olduğu gibi Mersin yöresindeki politikamız da sosyal ormancılık. Yani vatandaşlarımıza yönelik meyve getiren, gelir getiren türden ağaçlandırma yapmak. Sadece sedir, çam türlerimiz değil de ceviz, badem, harnup, defne ve tut gibi gelir getiren meyveli türlerle ağaçlandırmalara ağırlık vereceğiz. Şu anda ceviz ve badem eylem planları hazır. Bu sene yaklaşık 200 hektar alana ceviz, 200 hektar alana badem dikeceğiz. Köylülerimizin gelirlerini artıracak ağaçlandırmalara ağırlık veriyoruz.”

Ağaçlandırma yaparken aynı zamanda doğal türleri de yaşatmak istediklerini belirten Baca, “Bu yıl alıç ve geyik elması yılı ilan ettik. Sadece insanlara değil yaban hayvanların beslenmesi için de ağaçlar dikeceğiz. Biz bunları ne kadar çok artırırsak o kadar doğal dengeyi artırmış oluruz. Bir miktar diktik. Önümüzdeki ağaçlandırma döneminde de bu doğa içinde, hayvanlar içinde bu tür ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecektir” şeklinde konuştu.

“DEVLET ORMANCILIĞINDAN MİLLET ORMANCILIĞINA GEÇİŞ YAPIYORUZ”

Ağaç dikmenin kutsal bir görev olduğunun altını çizen Baca, “Ağaç dikmek hayırlı bir hizmet. Bütün vatandaşlarımıza, iş adamlarımıza belli yerlerdeki ormanları gerek hatıra ormanı gerek ağaçlandırma için verebiliyoruz. İnsanlar her yere ağaç dikmeli. Orman sevgisi önemli. Ormansız bir vatanın değeri olmaz. Orman vatanımızın süsüdür. Millet olmadan biz ormancılık yapamayız. Milletimizle beraber ormancılık yapacağız. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş yapıyoruz. Vatandaşlarımızla birlikte ormancılık yapacağız. Onların sevmemesi, sevdirmemesi durumunda biz bu ormancılığı yapamayız. Mersin’de Yörüklerimiz hakim. Onların tabi hayvanları otlatmaları gerekiyor. Bu işleri yaparken onlar da ormanları benimsemeli ve korumalıdır. Yörüklerimiz için de otlatma planları yaptık. Mevcut hayvanların nerelerde ne kadar otlayacağının planlarını yaptık. Yeni sahalar açtık. Yeni ağaçlandırma sahaları yaparken hayvan otlatma yerlerini de düşünüyoruz. Onları da bu işin içerisinde bir paydaşımız olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler