HABER

Ağaçları kestirmeyen çevrecilere 10'ar ay hapis

22 gün açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de bulunduğu 4 çevreciden 3’ü hakkında 10’ar ay hapis cezası verildi.

Ağaçları kestirmeyen çevrecilere 10'ar ay hapis

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Kurşunlu Köyü'ndeki feldspat madenine yol açmak için yapılan ağaç kesimini durdurdukları gerekçesiyle, aralarında 22 gün açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de bulunduğu 4 çevreciden 3’ü hakkında 10’ar ay hapis cezası verildi. Hapis cezası 6’şar bin lira paraya çevrilip, hükmün açıklanması ertelendi. Aynı davada yargılanan muhtar Muharrem Gürel ise beraat etti.

Çiftçi Bülent Özüren, Kurşunlu Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Killitepe Mevkisi’ndeki özel bir maden şirketi tarafından işletilecek feldspat madeni ve madene ulaşacak yol için ağaç kesilecek olması nedeniyle geçen 26 Ekim’de açlık grevine başladı. 11’inci gün fenalaşıp Bayramiç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve tedavisi yapılıp taburcu edilen Özüren, 17 Kasım’da açlık grevini sonlandırdı. Madenin işletmeye açılmasını istemeyen Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Gürel (46), köyde yaşayan arkeolog Kağan Baraş (31) ve mimar Ayşe Nihan Kuzucu (33) ile köylüler de çadır kurarak eyleme destek vermişlerdi. Maden şirketinin Çanakkale Bölge Müdürü Utkan Eriş Pulcu'nun şikayeti üzerine soruşturma başlatan savcılık, Özüren, Gürel, Baraş ve Kuzucu hakkında, Türk Ceza Kanunu 117/1’inci maddesi kapsamında, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' suçundan Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya, sanıklar ile davacı ve davalı avukatları katıldı. Çanakkale Çevre Platformu üyeleri ile bazı köylüleren oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup da adliyeye gelerek, sanıklara destek verdi. Duruşmadaki ifadelerinde sanıklar, çevreyi korumak için sadece açıklama yaptıklarını, ağaç kesim çalışmalarını engellemediklerini belirterek, beraatlerini istedi.

Mahkeme, ifadelerinin alınmasını ardından sanıklar Bülent Özüren, Ayşe Nihan Kuzucu ve Kağan Baraş’ı 10’ar ay hapis cezasına çarptırırken, muhtar Muharrem Gürel’in beraatine karar verdi. Mahkeme sanıklara verilen hapis cezalarını 6’şar bin lira paraya çevirip, kararın hükmünün açıklanmasını erteledi.

ÇALIŞMA HÜRRİYETİNİ ENGELLEDİKLERİ İDDİA EDİLDİ

İddianamede, dört sanığın, 23 Ekim’de, maden şirketinin Kurşunlu Köyü Killiktepe Mevkisi’nde maden ocağı açılması amacıyla Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü'nün belirlediği sahada damgalı ağaç kesimi ve yol açılması çalışması yaptığı sırada gelip, “kesimi durdurun' diye bağırdıkları, bunun üzerine işçilerin kesim motorlarını durdurdukları belirtildi. Maden şirketinin Bölge Müdürü Pulcu’nun, “Burası kesim sahası, burada bulunmanız tehlikeli ve yasaktır' uyarısı üzerine sanıkların “Burada maden istemiyoruz. Sizi medyaya afişe edeceğiz. İstanbul'dan 500 kişi geliyor” diyerek, çalışmaları engellemek amacıyla tehditte bulundukları da iddia edildi. İddianamede ayrıca, sanıklardan Gürel'in Pulcu’ya, “Köy içerisinden geçemezsin, kendine başka yol bul. Bu alanda kesim yaptırmayacağım' dediği, Özüren’in ise aracını maden sahasına gelen yola dik bir şekilde koyarak geçişleri engellediği de vurgulandı.

Maden sahası için, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden 4'üncü Grup İşletme İzin Belgesi, Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden ÇED belgesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 26 Eylül 2014 tarihli Maden İzin Olur’u belgesinin alınmış olduğuna iddianamede yer verilerek, sanıkların, fikir ve irade birliği içerisinde birden fazla kişiyle iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettiklerinin anlaşıldığı da ifade edildi. (DHA)

En Çok Aranan Haberler