Şanlıurfa’da geçtiğimiz yıl 80-90 kuruş fiyat aralığına kadar gerileyen pamuk nedeniyle zarar eden ürün sahipleri, tarlalarını boş bırakarak batı illerine çalışmaya gitti.
GAP’ın pamuk deposu Harran’da geçtiğimiz yılaşırı pamuk ithalatı nedeniyle ürününü devlete satamayan çiftçi özel sektörle durumu kurtarmaya çalıştı. Ancak yapılan açık arttırmalarda pamuk fiyatı 80-90 kuruş fiyat aralığından çıkamayınca bir çok çiftçi pamuğunu tarlada bıraktı. 1 ton pamuğu hasat etmenin maliyetinin bin 200 lirayı bulduğunu belirten çiftçiler pamuklarını tarlada bırakmayı tercih etti.
2012 yılına girildiğinde ise çiftçinin tarlasını ekime hazırlamadığı ve eski borçlarını ödemek için batı illerine mevsimlik işçi olarak çalışmaya gittiği görüldü. Kasım ve Aralık aylarında pamuk ekimi için herhangi bir hazırlık yapmayan çiftçi tahıl tarımı için de hazırlık yapma niyetinde olmadığını aktardı.
Çiftçiler, “Geçen yıl pamuk ektik. Devlet bizi değil karını düşündü. Dışarıdan aşırı miktarda pamuk ithal etti. Bizim pamuğumuz elimizde kaldı. Devlet, bize değil Çinlilere, Japonlara para kazandırdı. Madem pamuğumuzu almayacaktı, bize durumu önceden bildirebilirdi. Türkiye’de bir an önce kontrollü ekime geçilmeli. Devletin neye ihtiyacı varsa o kadar çiftçiden o kadar ürün istesin. Çiftçilik eskiden can çekişiyordu. Şimdi tabuta girdi. Gömülmeyi bekliyor. Gömülmek için de önce eski borçlarımızı ödememiz gerekiyor. Türkiye’de sanayi zaten yok bir de tarım ölürse biz de iyice sömürge durumuna düşeriz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz