YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AGC Yılın Basın Ödülleri

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Terörle Mücadele Kanunu'ndan şikayet etmeyip kaldırılmasını da istemeden, (Bu kadar gazeteci içeride demek) samimi olmaz. Çünkü

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Terörle Mücadele Kanunu'ndan şikayet etmeyip kaldırılmasını da istemeden, (Bu kadar gazeteci içeride demek) samimi olmaz. Çünkü Terörle Mücadele Kanunu 1990'lı yıllardan beri var. Bazı maddeleri değişti. Türkiye terörle mücadele ediyor, örgüt var, eylemleri var, bu eylemlere destek verenler var. 'Kaldıralım' derseniz, bu sizin cesaretiniz olur. İspat ederseniz ki kalkması gerekiyor ben de size katılabilirim" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin Hillside Su Otel'de düzenlediği "Yılın Basın Ödülleri" törenine katıldı. Arınç, törende yaptığı konuşmada, 3,5 yıldır Başbakan Yardımcısı olarak genelde medya ile ilgili sorumluluğu olduğunu anlattı.

Basının istek ve sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalıştığını belirten Arınç, geçen yıl muhalefet partilerinin de desteğiyle yeni RTÜK Kanunu'nun çıktığını hatırlattı.

Frekans ihalelerini planladıklarını, reyting ölçümleme yönetmeliklerini çıkardıklarını belirten Arınç, 1994 yılından bu yana yapılamayanı yapmak suretiyle bundan sonra radyo televizyon yayıncılığının geleceği noktayı göstermiş olduklarını vurguladı.

Arınç, 2004 yılında çıkan Basın Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin önemli bir aksaklık yaşanmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Şüphesiz bazı arkadaşlarımız, gazetecilerin basın özgürlüğünden bugün için durumdan şikayet ediyorlar. Bunun doğrusu Basın Kanunu ile çok ilgisi yok. Basın Kanunu, yazılı medya ile ilgili bir kanunumuz. Basın Şurası toplanmış, arkasından da kanun çıkarılmış. Bugün basın mensubu arkadaşlarımızın, özellikle cezaevinde tutuklu veya hükümlü bulunanların veya haklarında adli takibat yapılanların şikayet ettiği husus bir, Türk Ceza Kanunu'dur, ikincisi de Terörle Mücadele Kanunu'dur. Sayıları ne kadar olursa olsun, hemen hemen yüzde 70'inin Terörle Mücadele Kanunu kapsamında suç isnat edilerek tutuklandığını ve haklarında ceza verildiğini bildiğimiz pek çok gazeteci arkadaşımız var. Yine Türk Ceza Kanunu'nun pek çok maddesi ile adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, soruşturmanın gizliliğini ihlal, bilişim suçlarıyla ilgili bazı hususlarda da suçlandıklarını biliyoruz. Bunlar Ceza Hukuku kapsamında değerlendirilecek konulardır."

-Muhalefetin gölge bakanı-

Bülent Arınç, kendisine bağlı kurumlarda yerel medyayı güçlendirmeye çalıştıklarını, TRT'nin 15 kanala kavuştuğunu, Kürtçe ve Arapça yayına da başlandığını anlattı. TRT'nin bugün atılım içinde olduğunu vurgulayan Arınç, şunları söyledi:

"Ben TRT'den bir şekilde ilgili bakan olarak sorumluyum. Ama muhalefetimizin de bir gölge bakanı var. Sayın Gürkut Acar, işini gücünü bıraktı, her gün bana sözlü sorular sormak suretiyle TRT'yi birlikte yönetiyoruz. Eksik olmasın. Ben bundan gurur duyarım. Meclis Başkanlığım döneminde de soruyu bir denetim aracı olarak bildiğim için mutlaka cevaplandırmaya çalışırdım. Şimdi de sayın Acar'ın sorularını, sanıyorum bir ekip hareket ediyorsunuz, çünkü bazen sorular başka arkadaşlarımdan da geliyor, onları cevaplandırmaya, yanlış yaptıklarımız varsa düzeltmeye, yanlış bilinenler varsa onlar hakkında da doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz. Buna ihtiyacımız var, muhalefete ihtiyacımız olduğu gibi..."

Arınç, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi dünyaya doğru yönleriyle anlatabilmek, basının etkisini bildiği için Anadolu Ajansı'nı 1920'de kurduğunu da hatırlattı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Türk-Arap Medya Forumu'nu yaptığını, Türk dünyasıyla ilgili bir forum düzenlediğini ve son olarak Türkiye-Afrika Medya Forumu'nu yaptığını kaydeden Arınç, her birine Türk, Arap ve Afrika'dan yaklaşık 300 gazetecinin katıldığını söyledi.

Bülent Arınç, "Bugün 30 dilde web yayını yapan, 6 dilde basın bülteni çıkaran bir Anadolu Ajansı, TRT ve basın yayın ilişkisinden bahsedebiliriz" dedi.

-Terörle Mücadele Kanunu-

Başbakan Yardımcısı Arınç, basının özgür olmasının esas olduğunu, bütün anayasalarda da bu hususun yer aldığını hatırlattı. Hükümet olarak radyo ve televizyon yayıncılığına getirdikleri bir takım müeyyidelerin yayından önce yürürlüğe girdiğini, ancak yayınlanmamış bir programı önceden önleme imkanları olmadığını anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şikayet üzerine veya doğrudan kendi izlememizle yayın ilkelerine aykırı bir durum tespit edilirse sıfırdan başlamak üzere müeyyideler verilebiliyor. Bugün gazetecilik mesleğini ifa ederken, yazı yazarken, kitap çıkarırken, karikatür yaparken diyelim ki fikrini, düşüncesini açıklarken geniş anlamda bir anlatım özgürlüğünde çok büyük sorun yaşanmıyor. Bunu söylediğim zaman içinizden kızabilir, dışınızdan homurdanabilirsiniz. Ama söylemek istediğim şu: Bakınız 100 tane gazeteci içeride, olabilir. Ama suçlara bakınız. Bu suçlardan bir kısmı adi suçlardır. Hepimizin işleyebileceği cinsten. Yolda giderken Allah saklasın birisine çarpmış olabiliriz. Bazı kötüler hırsızlık da yapmış olabilir, her meslekten insanların yapabileceği gibi... Gasp da işlemiş olabilir, vesaire... Bunları herhalde gazetecilik mesleği olarak görmek mümkün değil. Bir kısmı ve çok kısmı, özellikle belli amaçla yayınlanan gazeteler... Hepinizi tenzih ederek söylüyorum, isimlerini de vermek istemiyorum. Çünkü isimlerini versem gerçek anlamlarını da bilemeyeceksiniz. Ne demek istediğimi daha iyi anlıyorsunuz. Bilerek suç işleyen, bilerek örgüt propagandası yapan, bilerek örgütün lojistik desteğini sağlamayı amaç edinmiş, tirajları az, ama belli çevrelerde etkisi güçlü olan gazeteler var.

Geçenlerden bundan birisi çıktı, çıktığı gün de (Ben bu suçu işlemeye devam edeceğim) dedi. İşledikleri suç Terörle Mücadele Kanunu kapsamındadır. Bir propaganda yapmak, iki örgüt üyeliği, eylemlere destek sağlamak. Örgüt üyesi olmasa bile örgüte destekte bulunmak gibi tarif edilmiş bir kanun. Bu kanundan şikayet ediyorsak o zaman yüksek sesle (Bu Terörle Mücadele Kanunu değiştirilmelidir veya kaldırılmalıdır) dememiz lazım. Ama hem Terörle Mücadele Kanunu'ndan şikayet etmeyip kaldırılmasını da istemeden, (Bu kadar gazeteci içeride demek) samimi olmaz. Çünkü Terörle Mücadele Kanunu 1990'lı yıllardan beri var. Bazı maddeleri değişti. Türkiye terörle mücadele ediyor, örgüt var, eylemleri var, bu eylemlere destek verenler var. 'Kaldıralım' derseniz, bu sizin cesaretiniz olur. İspat ederseniz ki kalkması gerekiyor ben de size katılabilirim. Ama bu kanun orada durdukça, bu kanuna rağmen örgütle ilişkisini her gün bağırmak zorunda kalan insanlara uygulanacak yaptırımlar da o kanunun içerisinde."

(Sürecek)

Muhabir: Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler