YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağır Hastalıkları Bulunanlar Gribe Dikkat Etmeli

Erdemli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Göksu, virüslerin üzerine başka bakteri ve mikropların...

Erdemli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Göksu, virüslerin üzerine başka bakteri ve mikropların eklenmesiyle grip vakalarının daha ağır olabileceğini söyledi.

Grip ve nezlenin iki ayrı hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Göksu, “Nezle, gribe göre daha basittir. Ateş olmadan burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma görülür. Bunu da genellikle virüsler yapıyor. Kendiliğinden geçebiliyor. Hastaya öksürük ve kaşıntıları azaltan ilaçlar verilebiliyor. Hastalar bu ilaçlarla rahatlıyor ve hastalık atlatılıyor” dedi.

Gribin nezleye göre daha ağır seyrettiğini ifade eden Göksu, “Gribe influenza dediğimiz bir virüs neden oluyor. İnfluenza da genellikle ateş, baş ağrısı, öksürük, kırgınlık, bunun yanında hastada ishal, bulantı ve kusmalara neden olabiliyor. Gribin daha ağır seyrettiği görülüyor” diye konuştu.

Virüslerin üzerine başka bakteri ve mikropların eklenmesiyle grip vakalarının daha ağır olabileceğine işaret eden Göksu, “Gribin sıkıntısı zaten bu. Grip normalde tek başına çok çok ağır seyretmez. Bunun üzerine bir bakteriyel enfeksiyon eklendiği zaman, örneğin balgam oluşması, sinüzit olabiliyor, solunum yolu enfeksiyonu olabiliyor, pnömoni (zatürree) gelişebiliyor. Üzerine bir yeni rahatsızlık daha eklendiği zaman hastalığı daha da ağırlaştırıyor. Bir de grip kendini, yüzeyini devamlı değiştirebiliyor. Gripte korunmak bu anlamda çok önemli” dedi.

Kış mevsimi dolayısıyla insanların çoğunlukla kapalı ortamlarda olduğuna, dolayısıyla gribin bulaşma riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Göksu, “Hastalarla direkt temas veya öksürüklerden çevreye saçılan damlacıklar yoluyla başka insanlara mikroplar bulaşabiliyor. Sağlıklı insanlarda gribin öldürücü bir hastalık olduğu söylenemez. Başka hastalıkları olan astım, diyabet, KOAH gibi daha başka ağır hastalıkları bulanan insanlarda grip biraz daha ağır geçiyor” şeklinde konuştu.

Göksu, “Grip şikayetleri ile birlikte genel durum bozukluğu, bilinç değişikliği veya solunum sıkıntısı olan hastaların hastaneye başvurması gerekiyor. Gripte istirahat, iyi beslenme ve bol C vitamini içeren mandalina, portakal, limon gibi meyvelerden alınması hastalığın iyileşmesini hızlandırır. Hastanın öksürürken ve hapşırırken ağzını mendille kapatması bulaşmayı azaltır. Gripli hastaya temastan sonra elleri yıkamak yine bulaşmayı azaltır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler