İstanbul -AA- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un geçmişte sanayi kenti olarak kurgulandığını, bundan dolayı 50 yılda 12 milyon göç aldığını belirterek, "İstanbul'da artık yeni sanayi tesislerinin kurulmaması lazım. Hatta çevreye zarar veren ağır sanayinin de İstanbul'u terk etmesi ve farklı bölgelere doğru kayması gerekmekte" dedi.
Temiz ve yaşanabilir bir çevre için ilde çok büyük yatırımlar yaptıklarını ifade eden Topbaş, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'ni kurtarmak için 2 yıl içinde 638 kilometre atıksu şebekesi yaptıklarını, 600 kilometre uzunluğundaki 68 dereyi büyük bir hızla ıslah ettiklerini kaydetti.
Topbaş, yapılan yatırımlar sonucunda 234 kilometre olan İstanbul sahillerinin 138 kilometresinin, "denize girilebilir" hale geldiğini, 3 yıl içinde tüm sahillerde denize girilebileceğini söyledi. Hava kirliliğini önlemek için Silivri'den Şile'ye kadar toplam 12 bin kilometre doğalgaz hattı döşediklerini anlatan Topbaş, şu anda hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların da üstünde olduğunu vurguladı.
Topbaş, çevre yatırımlarının toplam maliyetinin 789 milyon 850 bi YTL olduğunu kaydederek, "İstanbul, deniziyle, havasıyla, çevresiyle,endemiğiyle, florasıyla, iklimiyle çok farklı bir kent. Bu güzellikleri tekrar ortaya çıkarıp, bu kentte yaşayan insanlara adeta bir yeryüzü cennetinde yaşadığı hissini vermeye, çevreye olan
duyarlılığı artırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"Şu anda İstanbul'da sanayi yüzde 37'lerde" diyen Topbaş, "Gelişmiş kentlerde yüzde 20'ler civarında, hatta altındadır. Fabrikaların bir çoğu mahallelerin arasında, yaşam alanı içinde kalmış. O araziler çok daha kıymetlenmiş. Bu arazileri bir dönüşüme tabi tutarak, sanayiyi başka bir yere nakletmek daha doğru" dedi.
Topbaş, İstanbul'da "Çevre Düzeni Planı"nın bitirildiğini hatırlatarak, nerelerin sanayi, nerelerin yerleşim, tarım ve havza alanı olduğunun belirlendiğini ve kimsenin bu haritaların dışına çıkmaması gerektiğini bildirdi.