Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Abdullah Milican, öğrenci ağırlığının yüzde 15-20'sini aşan sırt çantası ağırlığının omurga ağrılarına yol açabileceğini bildirdi. Milican, çantanın uygun olmayan şekilde taşınmasının da duruş ve yürüyüş bozukluklarına neden olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Milican, yaptığı açıklamada, erişkin nüfus dışında çocukluk ve ergenlik döneminde de sırt ve bel ağrısı başta olmak üzere bir çok omurga sorunuyla karşılaşıldığını, orta şiddette ortaya çıkan omurga ağrısı konusunda son yıllarda birçok bilimsel çalışmanın yapıldığını ifade etti. Milican, "Kızlarda, genel durumu bozuk olanlarda, ailesinde bel ağrısı öyküsü olanlarda, televizyonu oturarak uzun süre seyredenlerde, omurga travması geçirenlerde, karşılaşma özelliği olan sportif aktivitelerde bulunanlarda ve yaşı daha büyüklerde omurga ağrısı daha çok görülmektedir" dedi.
Sırt çantasının ağırlığına bağlı olarak omurga rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceğini kaydeden Milican, "Çocuğun ağırlığının yüzde 15-20'sini aşan sırt çantası ağırlığı omurga ağrısına yol açabilmekte, çantanın uygun olmayan şekilde taşınması ise duruş ve yürüyüş bozukluklarına yol açmaktadır. Bununla birlikte sırt çantasının yapısal omurga şekil bozukluğuna yol açmasına yönelik bilimsel kanıt mevcut değildir" diye konuştu.
Ağrının en sık görüldüğü dönemin puberte başlangıcı öncesi veya hemen sonrası döneme geldiğini kaydeden Milcan, sportif aktivitelere katılan kızlarda sırt ve bel ağrısının daha sık görüldüğünü, aynı ağırlığı taşıyan daha kısa boylu çocuklarda bel ağrısının daha çok ortaya çıktığını kaydetti. Ağrının oluşmasında boy dışında fizik kondisyon gibi kişisel özelliklerin de önem kazandığını vurgulayan Milcan, sırt çantasının bel bölgesine devamlı anterior (öne yönelik) kuvvet uyguladığını, bunun da bel ağrısına yol açtığına işaret etti.
Milican, sırt çantası ağırlığının çocuk vücut ağırlığının yüzde 10-15'i arasında sınırlandırılması, çantaların doğru taşınması konusunda çocukların eğitilmesi, tekerlekli çantaların kullanımı, sırt çantası taşıma süresinin azaltılması, ağırlığın her iki omuz askısıyla taşınması, göğüs bölgesine de çanta bölmesi eklenmesi, çanta ağırlık merkezinin bel veya kalçalarda olmasına özen gösterilmesi ile okullarda dolap kullanımının alınabilecek bazı önlemler olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmalarda sırt çantasının yol açtığı omurga sorunlarında ebeveynlerin yerinin de ele alındığını söyleyen Milcan, bir bilimsel makalede ebeveynlerin yüzde 96'sının çocuklarının sırt çantası ağırlıklarını kontrol etmediklerini, yüzde 34'ünün de çanta içeriğine dikkat etmediklerini ortaya koyduğunu vurguladı.
Milcan, sırt çantasının yol açabileceği omurga sorunlarını ortaya koyan çalışmalar dışında tersini vurgulayan çalışmaların da bulunduğunu belirtti. Bu görüşü savunan bilim insanlarının, sırt çantasının sebep verdiği yükün oyun zamanında vücuda düşen yüklerden farklı olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Milcan, yapılan bir başka çalışmada okula giden ve bel ağrısı nedeniyle ortopedik değerlendirilmesi yapılan çocukların sırt çantasını, ağrıdan nadiren sorumlu tutulduğunu kaydetti.
Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan bel ağrısı sorununun erişkinlikte de tekrarlanacağını söyleyen Milcan, "Bel ağrısı sendromunun yol açtığı yüksek ekonomik maliyet göz önünde bulundurulduğunda başlangıç evresinde soruna müdahale edilmesinin ve risk etkenlerinin ortadan kaldırılmasının önemi yadsınamaz" dedi.
İHA