YEMEK

Ağız kokusu nedenleri nelerdir ve ağız kokusu nasıl giderilir?

Ağız kokusu, kişide sosyal kaygı yaratan bir durumdur. Ağız hijyenine dikkat ederek ve ağız kokusunun üstesinden gelmenize yardımcı olan besinler tüketerek bu durumdan kurtulabilirsiniz. Ağız kokusu nedenlerini ve kurtulma yollarını sizler için hazırladık. Öğrenmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Ağız kokusu nedenleri nelerdir ve ağız kokusu nasıl giderilir?

Ağız kokusu nefes verme ile birlikte dışarıya salınan kötü kokulu bir şikayettir. Bazı insanlar ağız kokusu az olsa da bu konu hakkında çok endişelenirken, bazı insanlar kendi ağız kokusunu fark etmeyebilir. Bireyin kendi nefesinin nasıl koktuğunu değerlendirmesi zordur.

AĞIZ KOKUSU NEDENLERİ

iStock-585596700

Gıdalar: Dişlerin arasındaki veya çevresindeki biriken yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir.

Tütün ürünleri: Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenlerin ve diğer tütün ürünleri kullanıcılarının, bir başka ağız kokusu kaynağı olan diş eti hastalığına sahip olma olasılıkları daha yüksektir.

Yetersiz diş bakımı: Düzenli diş fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan bireylerde, yiyecek parçacıkları ağızda kalıp ağız kokusuna neden olur. Bu gibi durumlarda, dişlerde renksiz ve yapışkan bir bakteri plağı oluşur. Bakteri plağı temizlenmediği takdirde, diş etlerini tahriş edebilir ve sonunda diş ve diş etlerinin arasında plak dolgulu cepler oluşturabilir (periodontitis). Dil ayrıca koku üreten bakterileri de hapsedebilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya uygun şekilde takılmayan protezler, kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir.

Ağız kuruluğu: Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek, ağzı temizlemeye yardımcı olur. Tıp dilinde kserostomi denilen ağız kuruluğunda, tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusu artabilir. Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak oluşur, sabahları insanlarda normal olarak gözlenen kötü ağız kokusuna yol açar. Bu durum ağzı açık uyuyanlarda kötüleşerek daha fazla fark edilir. Kronik kuru ağız, bazı hastalıklardan ya da tükürük bezlerindeki problemlerden kaynaklanabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna katkıda bulunup dolaylı olarak ağız kokusuna neden olur. Bazı ilaçlar ise vücutta metabolize olup parçalandıktan sonra birtakım kimyasallar oluştururlar. Bu kimyasallar kan dolaşımına katılıp ciğerlere ilerler ve kötü kokuya neden olur.

Ağızdaki enfeksiyonlar: Diş çekilmesi gibi ağız ve çene cerrahisi sonrasında ağızda oluşan yaralar, kötü kokuya neden olabilir. Bunun haricinde diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları da kötü kokulara neden olur.

Burun ve boğaz hastalıkları: Sinüs enfeksiyonları, geniz akıntıları ve boğaz enfeksiyonları ağız kokularına neden olur.

Diğer tıbbi sebepler: Gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide ile ilgili problemler ağız kokusuna neden olabilir. Bunun haricinde diyabet gibi metabolik bozukluklar veya kanserler belirgin bir ağız kokusuna neden olur. Küçük çocuklarda ağız kokusu, bir burun deliğine gizli bir şekilde yerleşen bir yiyecek parçasından ya da yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.

AĞIZ KOKUSUNA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

iStock-183251326

Yoğurt: Prebiyotikten zengin yiyecek ve içecekler, ağız kokusunu azaltma konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Kefir de bu aşamada etkilidir. Ağız kokusunu yok etmek için yoğurdun düzenli tüketimi şarttır.

Portakal: Diş hijyeni için önemli bir yiyecektir. C vitamini, tükürük üretimini artırmaya yardımcıdır. Bu sayede kötü nefes kokusunu gidermeye yardımcı olacaktır.

Rezene çayı: Rezene çayı içmek ağız kokusunu ortadan kaldırır, bağırsak parazitlerine iyi gelir ve aynı zamanda sindirimi kolaylaştırır.

Sirke: Asetik asit içeren sirke, bakterileri yok etmeye yardımcı olur. Ağızdaki bakterileri yok etmek için bir bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Ağzınızda gargara yapın.

En Çok Aranan Haberler