TOKAT (İHA) - Uzmanlar, ağız kokusunun başlangıcının dişler olduğunu belirterek, dişlerin sürekli temiz ve bakımlı tutulması gerektiğini bildirdi. Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Necla Yaprak, ağız kokmasının çocukluktan başlayan bir rahatsızlık olmadığını, daha çok erişkin dönemde ortaya çıktığını söyledi. Dr. Yaprak, "Hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ağız kokusunun birçok nedeni vardır. Bu nedenler, diş fırçalamamaktan başlayıp ülsere kadar uzanabilir" dedi.
Ağızdaki hatalı protezlerin, gıda birikintileri ve diş çürüklerinin ağız kokusunda önemli rol oynadığını vurgulayan Dr. Yaprak, "Diş eksikliği, dişlerdeki madde kaybı nedeniyle yapılmış olan krom ve köprü protezlerinin işlenmesi aşamasında özellikle gövde kısımlarının hijyenik olarak şekillendirilmemesi, iyi cilalanmaması yüzünden bu bölgelere gıda artıkları sıkışır. Bu artıklar zamanla ağızda kokuşur ve ağızda hoş olmayan bir kokuya neden olur" diye konuştu.
"GÜNDE 8 BARDAK SU İÇİN" "Ağız kokusunu önlemek için dişlerinizi sık sık fırçalayın diyen" Dr. Yaprak, şekersiz naneli sakızlar, şekerlemeler kullanılması uyarısında bulundu. Dr. Necla Yaprak, şöyle devam etti:
"Kronik bir ağız kokusuna sahipseniz, düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmaya, günde en az 8 bardak su içmeye, kahve ve alkol kullanımından uzak durmaya mecbursunuz. Ağız kokusu olan bir kişi ağız hijyenine çok önem vermeli ve dişlerini günde en az 3 kere fırçalamalıdır. Ağız kokusu olan bir hasta, ilk önce bir diş hekimine müracaat etmeli. Ağız kokusu oluşturacak bir neden bulunamazsa, gastroenteroloji ve KBB uzmanlarına başvurmalıdır."
AĞIZI KOKUSUNU ANLAMANIN YOLLARI Dr. Yaprak, kişinin burundaki sinir uçlarının kokuya çok çabuk adapte olması ve kişinin nefes alıp verirken, konuşurken kendi ağız kokusunu fark edemediğini belirtti. Bunu fark etmenin bazı yöntemleri olduğunu ifade eden Dr. Yaprak, "Kişi, kokuyu yoğunlaştırarak kendi ağzında koku olup olmadığını anlayabilir. Kişi kendi ağzında koku olup olmadığını, dili mümkün olduğunca dışarı çıkarıp bileğini yalayıp sonra o bölgeyi koklayarak, diş ipi ile dişlerinin arasını temizleyip ipin temizlik yapılan bölgesini koklayarak ya da avuçları ile burun ve ağzını kapatıp önce nefes verip sonra nefesini koklayarak tespit edebilir" şeklinde konuştu.
Öte yandan, konuyla ilgili olarak yapılan araştırmada da ağız kokusunun gençleri toplumdan uzaklaştırdığı belirtildi
Doktorlar, bu konuda anne ve babalara duyarlı olmalarını önerirken, ağız sağlığı bilincinin ilkokul çağlarında yerleştirilmesi gerektiğini, ağız ve diş sağlığı kontrollerinin en az 6 ayda bir yaptırılması gerektiğini ifade ediyor.