YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağız Kokusundan Düzenli Diş Ve Dil Fırçalayarak Kurtulun

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi Özel Optimed Hastanesi Diş Hekimi Dt. Ecem Ünal, ağız kokusunun nedenleri, kaynakları...

Ağız Kokusundan Düzenli Diş Ve Dil Fırçalayarak Kurtulun

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi Özel Optimed Hastanesi Diş Hekimi Dt. Ecem Ünal, ağız kokusunun nedenleri, kaynakları ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşiklerin kötü kokuya yol açtığını belirten Ünal, “ Ölü veya ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşiklerini açığa çıkarır. Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir. Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır. İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. Derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur. Ancak, ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir .’’ Ifadelerini kullandı.

Dt. Ünal, ağız kokusundan kurtulmak için tam bir ağız muayenesi yaptırmakta fayda olduğuna dikkat çekerek, “İleri dişeti hastalıkları veya diş çürükleri tedavi edilmelidir. Ağız kokusunu önlemek için, ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir. İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. Ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir.’’ Diye konuştu.

Koku yapan ağız kuruluğunun da gün boyu bol su içilerek önlenebileceğini ifade eden Diş Hekimi Ecem Ünal şöyle devam etti: “Tükürük salgısını hareketlendirilmelidir. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. Mentollü pastiller kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur. Su içeriği bol olan domates, kereviz, pırasa ile elma tüketilmelidir. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın. Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının ya da sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin. Çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.’’ Bilgilerini verdi.

Ünal, ağız kokusundan oluşumunu engellemek için kahve çekirdeği tüketilmesi tavsiyesinde de bulunara “Bunun yanında portakal veya limon kabuğu emerek ağız kokusundan kurtulmak mümkün olduğu gibi alkol ve sigarayı da bırakarak da ağız kokusundan kurtulmak mümkündür. Bunların yanında dilin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanılmalı veya fırçalama sırasında dil de temizlenmeli.’’ Dedi.

Ağız kokusundan şikayet edenlerin konunun üzerine gitmeleri gerektiğini ifade eden Dt. Ecem Ünal, şunları söyledi: “Kötü ağız kokusundan şikayet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. Çünkü basit bir müdahale ile bu problemden tamamen kurtulmak mümkün olabilir. Eğer ağız ve dişlere yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusundan şikayet ediliyorsa bunun diğer nedenlerine de bakmakta fayda var.

Sonuç olarak ağız kokusu problemi kişiyi özellikle sosyal ortamdan uzaklaştıran önemli bir problemdir. Bu problemin çözümü için nedenler ortadan kaldırılmalı ve düzenli ağız-diş bakımı yapılmalıdır. Diş fırçalama ve diş ipi uygulamaları bir alışkanlık haline getirilerek düzenli uygulanmalıdır.’’

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler