HABER

Ağız kokusunu dikkate alın

İSTANBUL (İHA) - Ne kadar hoş ve bakımlı olursanız olun, çevrenizdeki insanların sizden birdenbire uzaklaşmasına yol açacak kadar ciddi bir sorundur ağız kokusu. Hem özel hayatı, hem de sosyal hayatı olumsuz etkileyen ağız kokusunun birçok sebebi var. Bu sebepler, diş fırçalamamaktan başlayıp diş eti iltihaplanmaları gibi daha kompleks sorunlara uzanabiliyor.

Diş Hekimi Tolga Yaşa, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ağızdaki hatalı protezlerin, gıda birikintileri ve diş çürüklerinin, ağız kokusunda önemli rol oynadığını bildiriyor. Yaşa, diş eksikliği, dişlerdeki madde kaybı sebebiyle yapılmış olan kron ve köprü protezlerinin işlenmesi aşamasında özellikle gövde kısımlarının hijyenik olarak şekillendirilmemesi ve iyi cilalanmaması yüzünden, bu bölgelere gıda artıklarının sıkıştığını belirtiyor. Bu birikintilerin, hastanın kendi dişleri arasında da bulunabileceğine dikkat çeken Yaşa, "Bu diş etine taşkın dolgu, dişin normal morfolojisinin kaybı, anormal diş teması ve diş çürükleri sebepli olabilir. Bu birikintiler zamanla ağızda kokuşur ve hoş olmayan bir kokuya sebep olur. Birikintilerin iyi bir ağız bakımı eğitimi verilerek uzaklaştırılması ve buna yol açan sebeplerin de ortadan kaldırılması gereklidir" dedi.

AĞIZ KOKUSU SEBEPLERİ
Ağızdaki gıda birikintilerinin yanı sıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarının da ağız kokusuna yol açabildiğini söyleyen Diş Hekimi Tolga Yaşa, ağızdaki yumuşak doku iltihapları, gengwitis, periodontal hastalık, vincent anjini, ülserler ve habis tümörlerin de ağız kokusu sebebi olabildiğini kaydetti.
Diş eti iltihabının en çok rastlanan tipini, KMG (Kronik Marginal Gengwitis) olarak açıklayan Diş Hekimi Yaşa, "Diş eti kenarını irkilten herhangi bir etken olduğunda kronik iltihaplar meydana gelir. Genellikle KMG'de bakteri plağı ve diş taşı gibi faktörler en fazla sorumlu olan etyolojik etkenlerdir. Bazı hastalar, ağız hijyenleri çok kötü olduğu halde, diş etlerinde kanama olmadığından fena bir tat hissetmezler. Diş eti kanaması olduğunda ve hasta gıda birikintisi olan kısımdaki diş eti popilini emdiğinde bu fena kokuyu fark eder" diye konuşuyor.

DİŞ TAŞLARI TEMİZLENMELİ Diş Hekimi Tolga Yaşa'ya göre, bu iltihaplanmaların tedavisinde en önemli adımı, diş eti dokusunda meydana gelen değişikliğin tespiti oluşturuyor. Bunun için de düzenli olarak diş hekimine başvurulması gerekiyor. Diş Hekimi Yaşa, diş eti iltihabı etkeninin ortadan kaldırılmasının önemli olduğuna işaret etti ve şunları söyledi:
"Öncelikle ağız-diş bakımına özen gösterilmeli. Ve düzenli olarak diş hekimine gidilmeli. Diş eti altındaki ve üstündeki diş taşları, bakteri plakları temizlenmelidir. Kötü yapılmış dolgu ve protezler yerine iyileri yapılmalı, oluşan bozukluklar selektif aşındırma ve ortodontik tedavilerle düzeltilmelidir."

En Çok Aranan Haberler