HABER

Ağız ve diş sağlığının kalbe etkisi

SAMSUN (İHA) - Ağız, diş sağlığının kalp ve damar hastalıkları arasında bağlantılı olması nedeniyle, ağız sağlığına daha dikkat edilmesi gerektiği üzerinde duruluyor.

Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, ağız ve diş sağlığının kalp ve damar hastalıkları arasında bağlantı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi. Araştırmalarda diş ve damarlar arasındaki bağlantının ağızda oluşan bakteriyel enfeksiyonların bir dizi olay başlatarak tüm vücutta iltihaplanmalara neden olduğunu vurgulayan Abdullah İlker, damarlardaki kronik enfeksiyonun kan damarlarının daralmasına yol açtığını, bunun da inme ve kalp kriziyle sonuçlandığına dikkat çekti.

"Ağız hijyenine özen göstererek, kalp krizi ve inme riskinizi azaltabilirsiniz" diyen İlker, "Çürükler, diş eti hastalıklarının ve diş taşlarının nedeni, yemeklerden sonra dişlerin üzerinde biriken yemek artıkları, bakteri tabakasının iyi temizlenmemesidir. Yemeklerden sonra yeterince temizlenmeyen bakteri plağı, zaman içinde çürüklere ve diş eti hastalıklarına neden oluyor. Dişeti hastalıklarının en önemli nedeni olan diş taşları, tükürüğün içindeki minerallerle birleşen bakteri plağının zaman içinde
sertleşmesiyle meydana geliyor, ancak diş hekimleri tarafından temizlenebiliyor" dedi.

Ağız ve dişlerin iyi şekilde temizlenebilmesi için, her yemekten sonra dişlerin fırçalanması gerektiğini ifade eden İlker, "Bu fırçalamanın da en az üç dakika sürmesi ve dişlerin tüm yüzeylerinin, iç ve arka taraflarının doğru olarak fırçalanması şarttır. Dilin fırçalanması da genelde unutulan ama mutlaka yapılması gereken bir uygulamadır. Bunun dışında, diş ipiyle dişlerin ara yüzlerinin temizlenmesi de gereklidir" diye konuştu.

İlker, kalp hastalıklarının sigara kullanımı, kolesterol seviyesinin yüksek olması ve aşırı kiloya bağlı olduğunun bilgilerin yanında, diş temizliğinin kalbi sanıldığından fazla etkilediğinin ortada olduğunu kaydetti.

En Çok Aranan Haberler