TRABZON (İHA) - Başta aspirin olmak üzere ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçların mide koruyucu faktörleri olumsuz etkileyerek ülser oluşumunu kolaylaştırdığı belirtildi.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Arif Mansur Coşar, mide rahatsızlıklarının dünyada olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde de sık rastlanan sorunların başında geldiğini söyledi. Mide şikayetine çeşitli etkenlerin yol açtığını belirten Dr. Coşar, "Mide ağrısı başta olmak üzere kazınma, şişkinlik, bulantı, kusma, hazımsızlık gibi çeşitli mide rahatsızlıkları tüm dünyada ve bölgemizde oldukça sık rastlanan sorunlardır. Mevsimsel etkileri dışında mide koruyucu faktörlerin yetersiz hale gelmesine ya da mide asitindeki artışa yol açan faktörler de mide şikayetine yol açabilir. Başta aspirin olmak üzere çeşitli ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçlar, mide koruyucu faktörleri olumsuz etkileyerek ülser (yara) oluşumu kolaylaştırır. Bunun sonucunda da mide delinmesi ve kanamasına varabilen sonuçlara ortaya çıkabilir" dedi.
Doktor tavsiyesi olmadan kontrolsüz kullanılan ilaçların olası zararlı etkilerine dikkat çeken Dr. Coşar, "Kişisel özelliklere bağlı olarak rahatsızlık oluşturan her türlü gıdanın tüketiminden de bireysel özelliklere göre kaçınılmalıdır. Dokunmasa da yenilen her türlü gıdanın tüketiminde iyi çiğnemek, yemek yedikten sonra yatmamak, yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yemeyi sonlandırmak, sofradan doymadan kalkmak, hızlı yemek yememek, yemek esnasında mümkün olduğunca konuşup gülmemek ve derin iç çekmemek gibi davranışlara özen göstermek de mide şikayetlerini azaltacaktır" diye konuştu.
Ağrı kesiciler dışında kemik erimesi, astım, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da midede sorunlara yol açacağını kaydeden Dr. Arif Mansur Coşar, "Sıkıntı, stres, ruhsal rahatsızlıklar, darlık hisleri de mide asit salgısını arttırarak vücudun genel direncini düşürür ve mide bağırsak şikayetlerinin ortaya çıkmasına yol açacak etki gösterebilir. Bu sayılanlar dışında gıda ve sıvılarla, hijyen düzeyinin düşük olduğu durumlarda bulaşan ve mideye yerleşerek ülser ve buna bağlı şikayetlere neden olan Helikobakter Pilori adlı bir bakteri de mide şikayetlerine ve ülser oluşumuna neden olabilir. Özellikle son 10-15 yılda önemi yeni anlaşılan ve üzerinde yoğun çalışmalar sonucu yapılan bu mikrop yurdumuzda yüzde 60 ila 80'lere varan oranda görülmektedir. Özellikle ülserli hastalarda tedaviye direnç gösteren ve hastalığın tekrarlanmasında önemli rolü olan bu mikrop, tedavi ile mideden temizlenebilirse sonuçlar daha yüz güldürücü ve kalıcı olabilmektedir" dedi.