YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘ağrı’ Klinikleri Yaygınlaşıyor

İnsanoğlunun geçmişinden günümüze belki de en çok karşılaştığı belirtiler arasında yer alan ağrı, artık bir...

İnsanoğlunun geçmişinden günümüze belki de en çok karşılaştığı belirtiler arasında yer alan ağrı, artık bir bulgu değil, bir hastalık olarak kabul ediliyor. Türkiye’de 22 üniversite hastanesinde Algoloji (Ağrı) klinikleri hizmet veriyor.

Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji-Ağrı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Avni Babacan, “Ağrı ile Savaş” haftası nedeni ile yayımladığı mesajda Ağrının öneminin toplumca tam olarak kavranmadığı ve karşılaşılan ağrıların aslında vücutta aksayan bir sürecin habercisi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Babacan, ağrının tedavisi için yapılan harcamaların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için büyük maliyetler olduğunu belirterek, “Her yıl 116 milyon nüfuslu Amerika’nın 635 milyar doları aşan sağlık gideri bulunmaktadır. Bu da ekonomideki sağlık harcamaları için ciddi bir rakamdır” dedi. Ağrının insanın tüm yaşamını kapsadığını ifade eden Babacan sözlerine şunları ekledi:

“İki ayrı insan ağrıyı farklı şekillerde hissedebilmektedir çünkü ağrının beyinde oluşturduğu mesaj herkesçe farklı algılanır ve yaşam deneyimi de ağrının dile getirilmesinde kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimi insan daha dayanıklı, kimi zayıftır. Bu özelliğin belirlenmesinde kişinin yaşam biçimi, bulunduğu çevre, kültürel özellikleri, cinsiyeti, dili, dini ve diğer birçok inançları etken olmaktadır.”

Toplumun ağrı konusunda yeteri kadar bilinçlenmediğini vatandaşın kendi başına ağrıya karşı dayanma çabasının son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Babacan, “Eğer ağrı olağandışı bir şekilde şiddetli ise en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmak en akılcı davranıştır. Yani alarm çanları çok şiddetli çalıyorsa ve özellikle de nedeni konusunda çok emin olunamıyorsa bilinmelidir ki alarm sistemi görevini yapmaktadır ve de uyarı çok önemsenmelidir” diye konuştu.

Günümüzde artık ağrı çekmenin bir kader olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Babacan, “Ağrı, tedavisi mümkün bir hastalıktır ve ağrı tedavisi konusunda son yıllarda kazanılan ilerlemeler eşliğinde ülkemizde kronik ağrısı olan hastaların tedavisi ile ilgilenen kurumlar yani ağrı klinikleri kurulmuştur. Yeni bir dal olan Algoloji (Ağrı) Bilim Dalı bu kliniklerin kuruluşuna öncülük etmiş, artık ‘Ağrı Uzmanlığı’ gündeme gelmiştir. Ağrı kliniklerinde tedavisi güç, şiddetli ağrılar ve bununla ilgili sorunlar; alanlarında özel eğitim almış olan ağrı uzmanlarınca tedavi edilmektedir ve şu anda ülkemizde 22 üniversite hastanesinde Algoloji klinikleri hizmet vermektedir” açıklamasında bulundu.

Babacan ağrılı hastaların tedavisi kadar eğitimlerinin de önemli olduğunu kaydederek, “Günümüzde tıp sadece hekim veya sağlık personelinin değil hastaların da tedaviye etkin bir şekilde katılması ile daha verimli hale gelmektedir. Bu nedenle ağrı konusunda hastaların da bilgilendirilmesi ile gerek hasta gerekse yakınları rahat ve mutlu olacaklardır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler