HABER

"Ağrı ve ağrı kesiciler" konferansı

SAMSUN (İHA) - Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, Türkiye'de sadece bilinçsiz ilaç kullanımından dolayı 2 milyar doların israf edildiğini, ilaca ayrılan kaynağın akıllıca kullanılması gerektiğini söyledi.

Samsun Büyük Otel'de, "Ağrı ve Ağrı Kesiciler Hakkında Bilmemiz Gerekenler" konulu toplantı çerçevesinde "Ağrı ve Ağrı Kesiciler" konulu konferans veren Prof. Dr. Cankat Tulunay, birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde ağrının etkili olduğunu belirterek, "Ağrı ve ağrı kesicilere karşı bilinçli bir yaklaşım, Türkiye'ye çok büyük kazanımlar sağlayacaktır" dedi.

Tulunay, Türkiye'de birçok kişinin ağrılarıyla ızdırap içinde yaşadığını kaydederek, "Ağrı konusunda bilinçlenmeliyiz. Ağrılar yüzünden çocukların okula, yetişkinlerin ise işe gidemediği oluyor. Ağrıları gidermek için kullanılan yanlış ilaçlar ise, hem can kaybına hem de ciddi miktarda ekonomik kayıplara yol açıyor. Gelişmiş ülkeler bütün bunların önüne geçebilmek için ülkelerinin ağrı haritasını çıkarmış durumda. Türkiye'de de 7 bin kişi üzerinde yaptığımız araştırmayla ağrı envanteri çıkarıyoruz. Çünkü ağrı, yaşanılan coğrafya, genetik özellikler, beslenme alışkanlıkları, doğa şartları gibi ve daha birçok faktörden etkilenen bir olgu. Ağrıların yoğunlaştığı bölgelere göre sağlık politikası geliştirilmeli. Bu noktada AB'de İskandinav ülkelerinde kronik ağrı çekenlerin nüfusa oranı yüzde 30 iken Türkiye'de bu rakam yüzde 9.4. Kronik ağrılar bakımından Avrupa ülkeleri arasında en az ağrıyı Türkiye çekiyor. Türkiye'de de Güneydoğu Anadolu'da yaşayan insanlarımız kırmızı biberi çok tükettiğinden daha az ağrı çekiyor. Çünkü kırmızı biber müthiş bir ağrı kesicidir. Amerika'da tedavide ilk tavsiye edilen ilaç kırmızı biberden yapılan ilaçlardır. Türkiye kırmızı biberi üreten ülke olmasına rağmen ilacını üretmemiştir. Bu yönde çabalarımız var" diye konuştu.

Türk insanının ağrı ve ağrı kesiciler konusunda bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen ve yaptıkları toplantılarla 2 milyar dolarlık israfın yaşandığı ilaç kullanımında, 2 yılda Türk ekonomisine en az 300 milyon dolarlık tasarruf sağladıklarını ifade eden Tulunay, ağrısız bir Türkiye için çalıştıklarını vurguladı.

Bilgi eksikliğinden dolayı Türkiye'de ağrı kesici kullanımında yanlışlıklar yapıldığına da değinen Tulunay, "Fiyatı daha pahalı olan ağrı kesicilerin daha etkili olduğu yönünde genel bir kanı var. Bu kanı sonucunda çok ciddi ekonomik kayıplar ve sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Ağrı kesicileri akılcı bir şekilde kullanmalıyız. Mesela; halen aspirin akut ağrılar için iyi bir çözüm. Aspirin, Amerikan Başağrısı Konsorsiyum'u tarafından akut baş ağrılarında ilk tercih olarak tavsiye ediliyor. Şu anda çok pahalı fiyatlar ile satılan Triptan grubu ilaçlar ile karşılaştırıldığında Aspirin eşdeğer etki göstermekte, hatta bazı ağrılarda daha etkili olabilmektedir. Özellikle baş ağrılarında, bel, kas ve eklem ağrılarında Aspirin etkili. Aspirin ile ekonomik ve etkili bir ağrı tedavisi sağlanabiliyor. Bununla birlikte gereksiz yere kullanılan pahalı ağrı kesiciler yerine kullanılacak Aspirin ile ekonomik kayıpların da önüne geçiliyor" ifadelerini kullandı.

Tulunay, Türkiye'de sağlığa ayrılan paranın yeterli olduğunu ancak akılcı kullanılmadığından yetersiz gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

Toplantıda sırasıyla Samsun Eczacı Odası Başkanı Gönül Berker, Samsun Milletvekili Av. Suat Kılıç ve TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı

Prof. Dr. Cevdet Erdöl de birer konuşma yaptı.

En Çok Aranan Haberler