Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, rekabete dayalı yenidünya düzeninde eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkelerin avantaj sağlayacağını ifade ederek, insanların eğitimine önem vermeyen ülkelerin kendilerine en güçlü düşmanlarının dahi yapamayacağı derecede büyük kötülük yaptığını belirtti.
Ağrı’da, 2012-2013 Akademik Yılı Nezehat Çeçen konferans salonunda düzenlenen törenle açıldı. Törene Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Vali Mehmet Tekinarslan, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, daire amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması başlayan program anıtım filminin gösterimiyle devam etti. Törende konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, eğitimin öneminin gün geçtikçe daha da arttığını, bilgi üretiminin eğitim ve öğretimin şekillendirdiği insan gücüyle mümkün olduğunu söyledi.Bilgi üretimi ve paylaşımının günümüzde hayati önem kazandığını belirten Prof. Dr. İrfan Aslan, “Eğitim, ülkelerin her yönden gelişmelerinde vazgeçilmez temel şartlardan biri haline gelmiştir. Zira rekabete dayalı yenidünya düzeninde eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkeler avantaj sağlayacaktır. İnsanların eğitimine önem vermeyen ülkeler, kendilerine en güçlü düşmanlarının dahi yapamayacağı derecede büyük kötülük yapmaktadırlar. Eğitim, hedefi yükselmek olan toplumların asla göz ardı edemeyecekleri bir süreçtir” dedi.
Binlerce yıllık medeniyet tarihinin entelektüel doruk noktası olan üniversitelerin gerçek amacının özgür bir insanlığın inşası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aslan, “Gerçek misyonunu taşıyan, yani özgürlüğün peşindeki hiç bir üniversitede ideolojik saplantılar, tek tip dünya görüşleri, önyargılar, ekonomik bağımlılıklar söz konusu olamaz. Temel görevimiz duvarları yıkmak, zincirleri kırmaktır. Yalnızca hakikat arayışı bizi özgür kılacaktır. Bu doğrultuda hareket eden üniversitemizde, bilimsel ve teknolojik alt yapı anlamında dünya standartlarını yakalayabilecek bir merkezi araştırma ve uygulama laboratuarı oluşturulmuştur. Şu anda dünyadaki en gelişmiş laboratuarlarla aynı standartlara sahip olan laboratuar, bölgenin sürekli olarak ihtiyaç duyduğu içme suyu, atık su, gıda, agrega, beton, yapı, kömür, akaryakıt ve tarımsal analizler gibi rutin analizleri bünyesinde yapabilecek alt yapıya sahiptir” diye konuştu.
“BU KADAR HIZLI GELİŞME GÖSTEREN ÜNİVERSİTE AZ BULUNUR”
Ağrı’nın bugüne kadar tarım ve hayvancılık şehri olarak bilindiğini belirten Vali Mehmet Tekinarslan da, üniversitenin kısa zamanda gösterdiği büyük aşamayla birlikte kentin artık bir bilim şehri hüviyetine büründüğünü söyledi. Tekinarslan, “Üniversitenin kısa zamanda büyük bir aşama kaydetmesinden dolayı Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan’ı, akademik ve idari kadrosunu kutluyorum. Yaşarken bir üniversiteye çok değerli katkılar sunan ve eğitim kurumuna ismi verilen sayın İbrahim Çeçen ve ailesini şükranla anıyorum. Sayısı 10 bine yaklaşan öğrencileriyle, genç, başarılı ve çalışkan akademisyen ve idari personeliyle pek çok alanda gelişimini sürdüren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin, kenti 10 yıl sonra bir üniversite şehri konumuna yükselteceğini şimdiden görebiliyorum. Bugün akademik açılışını yaptığımız üniversite, planlı yapısı, özgün mimarisi, geleceğe dönük ihtiyaçlarının iyi düşünüldüğü bir kampüse sahip. Bunun yanı sıra açılan yeni bölüm ve programlarla kentin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu farklılığı da bünyesinde barındırıyor. Bu hizmet anlayışıyla son derece yakın bir şekilde çalışacağımız üniversitemizi iyi bir eğitim dönemi diliyorum” şeklinde konuştu.
“YÖK YASA TASARISI TASLAK METNİ 5 KASIM’DA KAMUOYUNA AÇIKLANACAK”
Son yıllarda her şehirde üniversite açılmasından sonra ‘Neden bu kadar üniversite açıyorsunuz?’ sorusu ile karşılaştıklarını vurgulayan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış, “Bu üniversiteler için ‘Hoca mı var?’ diyorlar. Biz endişe etmiyoruz. Hoca da, altyapıda, öğrenci de var. Düşünebiliyor musunuz? Bir üniversitenin öğrenci sayısı, 4 yılda 10 kat artıyor. Kampüs alanı yine aynı oranda büyüyor. Bu işler ancak yürürsek olabilecek işlerdir. Bunun için düşünmemiz, tasavvur etmemiz lazım. Biz kendimizi nasıl görürsek görelim dünya değişiyor. Değişen bu dünyada Türkiye’nin eğer bir yeri olacaksa, bu ancak burada yaşayanların neyi düşündükleri ve istedikleriyle olur. Değişim karşısında sizin de değişmeniz gerekir. Değişim kaçınılmaz ama yönü bize aittir. Değişme bozulma yönünde de olabilir. Daha iyiye gitme yönünde de olabilir. Bu değişim içinde biz de YÖK’ün yeniden yapılandırılması konusundaki yasa tasarının taslak metnini pazartesi günü kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu değerlendirmenizi, düşüncelerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Süreç nasıl tamamlanır şimdiden bilemiyorum. Ama önümüzdeki bir ayı şöyle planladık. Gelen ve dikkate alınması gereken talepler, Kasım ayı itibariyle metne eklenecek. Bunun için sadece YÖK’e yazmanızı değil, görüşlerinizi medya üzerinden olabilir, mektup yazarak olabilir bize ulaştırın. Bu yasa bize rağmen size rağmen çıkabilir. Ama bu yasa üzerinde görüşlerimizi belirtme konusunda kimse size engel olamaz. Mutlaka görüşlerinizi iletmeye çalışın. Gelen talepler sonucu gerekirse metinden çıkarmalar yapmayı ve sonrasında bunu Hükümete arz etmeyi düşünüyoruz” dedi.
Konuşmalar sonrası Vali Tekinarslan, 2012 - 2013 eğitim-öğretim döneminin ilk dersini veren Prof. Dr. Çalış’a teşekkür plaketi verdi. Müzik dinletisi ile devamden açılış töreni, ödül töreni ile sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz