YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağrı'da "Organ Nakli" Semineri

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, "Ülkemizde organ nakli oranı çok düşük. Her yıl 100 hemodiyaliz

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, "Ülkemizde organ nakli oranı çok düşük. Her yıl 100 hemodiyaliz hastasından 11'ini kaybediyoruz. Bir diyaliz hastasına böbrek nakli yapıldığı zaman onun ömrünü 3 kat artırmış oluyorsunuz" dedi.

Aydınlı, Ağrı Sağlık Müdürlüğünce Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen "Organ Nakli" konulu seminerde yaptığı konuşmada, organ bağışlamanın kişinin iradesiyle ve gönüllü biçimde yapılan insani bir davranış olduğunu ifade etti.

Sağlıklı duruma kavuşturulamayacak biçimde hastalanmış organların yerine yapılan nakillerin hastanın hayatını kurtardığını ifade eden Aydınlı, dünyada kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, ince bağırsak gibi organlar ile kan, kemik iliği ve pankreasın insülin salgılayan hücrelerinin naklinin yapılabildiğini söyledi.

Türkiye'de organ nakli oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Aydınlı, "Her yıl 100 hemodiyaliz hastasından 11'ini kaybediyoruz. Bir diyaliz hastasına böbrek nakli yapıldığı zaman onun ömrünü 3 kat artırmış oluyorsunuz. Ülkemizde özellikle böbrek nakli oranları çok düşük. Diyalize giren her 100 çocuktan sadece bir tanesi okula gidebiliyor. Eğer böbrek nakli yapılırsa bu sayı 30'a çıkacak" dedi.

Ağrı Müftüsü İzani Turan ise vatandaşları organ nakli konusunda bilinçlendirmek için camilerde vaaz vereceklerini söyledi. Organ naklinin hayat kurtardığını ifade eden Turan, şunları kaydetti:

"Organ naklinin İslami açıdan herhangi bir sakıncası yoktur. Allah bile bile hayatımızı riske atmamamızı emrediyor. Hayırda ve güzellikte yarışmamızı bize emrediyor. İslamdan, Müslümanlıktan dem vuran vatandaşlarımızın bu işe duyarlı olmaması şaşırtıcı bir durumdur. İslami açıdan organ bağışına baktığımızda da insanların bir parçası alınabilir, verilebilir. Satılabilir mi diye baktığımızda satılması elbette caiz değildir ama organ naklinin dinen bir sakıncası yoktur. Çünkü hayat kurtarmaya vesile oluyorsunuz. Bu konu Din İşleri Yüksek Kurulunun kararları arasına girmiştir."

Karaciğer nakli olan İsmail Kara da 8 yıl karaciğer yetmezliğinden Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gördüğünü anlattı. 1 yıl önce kızının karaciğerinden kendisine nakil yapıldığını belirten Kara, "Şu an çok iyiyim, gayet rahatım. Organ nakliyle hayatım kurtuldu. Hayatımı kızıma borçluyum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Muhabir: Metin Göktekin / Zehra Melek Çat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler