Ağrı'da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, 12 haziran seçimlerinden sonra oluşacak yeni hükümetten sivil anayasa ve ileri demokrasi talebinde bulundu.
Ağrı'daki STK'lar, 12 Haziran 2011 günü Türkiye'nin, tarihinin en önemli genel seçimlerinden biri için sandık başına gideceğini, istikrar, demokratikleşme ve sivil anayasaya oy verilmesi gerektiğini vurguladı.
Cihan muhabirine açıklamalarda bulunan Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Başkanı Mehmet Erat, temennilerinin, devlet ile toplumun barışık olduğu, temel hak ve hürriyetlerin önünün açıldığı, bireyin mutluluğunun esas alındığı, sivil bir Anayasa'nın hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.
Başkan Erat, kendilerine dün silahlarıyla anayasayı kabul ettirenlerin bugün yargılanma durumuna geldiğini ifade ederek, büyük acıların yaşanmasına sebebiyet veren darbe Anayasasının mutlaka ve mutlaka değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Sivil toplum örgütü olarak 12 Eylül halk oylamasında da 'evet' dediklerini hatırlatan Erat, yeni anayasanın memleketin gerçeklerini ortaya kayacağını defalarca vurguladıklarını söyledi.
Sivil bir anayasanın Türkiye için çok önemli olduğunu her platformda dile getirdiklerini ifade eden Başkan Erat, ''Anayasanın değişmesi için Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak, sivil toplum örgütleri olarak anayasa değişikliği için bize nerede ve nasıl görev verilirse biz bu görevi arkadaşlarımızla beraber çalışmaya hazırız. Yeni anayasanın memleketimizin sorunlarını halledeceğine yürekten inanıyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Ağrı Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ve aynı zamanda Demokratik Yaşam Platformu Ağrı İl Temsilcisi Mehmet Akbaş da şehrin işlek bölgelerindeki noktalara, 'istikrar, ileri demokrasi, sivil anayasa' sloganları ile astıkları pankartların, seçim süreci boyunca vatandaşları oy kullanım hususunda partiye değil, neye oy verecekleri noktasında bilinçlendirdiğini kaydetti.
Başkan Akbaş, tek amaçlarının, daha özgür, daha sivil ve daha yaşanabilir bir ülke görmek olduğunun altını çizerek, "İnşallah seçimlerden sonra bunları göreceğimiz güzel ortamlar oluşur.” dedi.
Koalisyon hükümetlerine, statüko-çetelere, Cumhuriyet'in korunması adına çetecilik yapanlara, etnik temelli siyasete, ırkçılığa, bölücülüğe karşı olduklarını belirten Akbaş, yıllarca süren askeri cunta anayasasının yerine geniş özgürlüklerin, evrensel hukuka dayalı sivil anayasa ve ileri demokrasi hasretine son vermek için bu seçimin öneminin bir kez daha arttığını dile getirdi.
Ağrı Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Aleattin Aslan ise Türkiye'nin, ekonomik, sosyal, kültürel alanda daha kapsayıcı, dış politikada etkin bir yükselme ve anlayış yakaladığını, istikrarın devamı için 12 Haziran'da vesayetten yana değil, ileri demokrasiden yana olmaları gerektiğini ifade etti.
Ağrı Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ESOB) Başkanı Hayati Aydemir ise Türkiye'nin artık medeni toplumlarda yerini aldığını belirterek, yeni anayasanın Türkiye'yi mutlaka dünyanın en çağdaş ülkesi haline getirmesi gerektiğini vurguladı.
Aydemir, birey olarak dünyanın her yerinde gururla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı diyebilecekleri sivil bir anayasanın şart olduğunu dile getirerek, bütün yurttaşlar olarak, 74 milyon vatandaşı kapsayan kucaklayıcı, insan hak ve özgürlüklerine değer veren ve herkes için faydalı olan anayasa istediklerini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz