HABER

'Ağustos'ta 40 bin atama var'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Ağustos ayında 40 bin atama olacağını belirterek, "Müfredat da değişti. Merak etmeyin, 1. sınıfta eğlenerek ve oynayarak öğrenme var" dedi.

Çelik, tv8'de katıldığı televizyon programında, sadece eğitim sisteminin yılda yaklaşık 60 bin kadro kullandığını dile getirerek, "2012 toplam bütçe kanununda kadrolar tahsis edilir. Bu arada 30 bine yakın istihdam için kadro tahsis edilmiştir. Bunun 19 binini biz Şubat ayında öğretmen ihtiyacımızdan dolayı atadık. Buna ilave 40 bin yeni kadroyu Ağustos ayında atayacağız" dedi.

-"1. SINIFTA EĞLENEREK VE OYNAYARAK ÖĞRENME VAR"-

Yeni eğitim sistemiyle müfredatta da değişiklikler yapıldığını söyleyen Çelik, okuma-yazmanın Kasım-Aralık aylarına değil, 2. dönemin sonuna bırakılacağını açıkladı. 1. sınıf için eğlenerek ve oynayarak öğrenmeyi temel alan bir program hazırladıklarını bildiren Çelik, şöyle konuştu:

"Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler; eğitimin süresi 12 yıla çıkarıldı, eğitimde kademelendirme geldi, okula başlama yaşında küçük bir değişiklik oldu. Önceden ilköğretime başlama yaşı 31 Aralık itibari ile 72 ayken şu an da 31 Aralık itibari ile 69 ayını dolduran okula başlayacak. Yani sadece 3 ay öne çektik. Belki biz vatandaşımıza yeterince anlatamadık; ama gerçek budur. Dünya'da da eğitime başlama yaşı daha aşağıya çekilmekte, eğitimde kalma süresi de uzamakta. Örneğin; Hollanda'da 48 ay, İngiltere'de 60 ay eğitime başlama süresi. AB'nin 15 ülkesinde 60 ayın altında. Eğitim süresi ise 14 yıllara taşınıyor. Bizim ülkemizde lise mezunu oranı AB'ye göre oldukça düşük. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasında ülkemiz belki de geç kaldı."

-"TATİL SÜRESİ KISALMIYOR, TAKVİMDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK"-

Çelik, okul öncesinin 37-66 ay aralığını kapsadığını, anasınıfı ve anaokulu uygulamalarının devam ettiğini belirtti. Eğitim-öğretim takviminde de herhangi bir değişiklik olmadığını, 180 iş gününün, çalışma günü olarak kaldığını vurgulayan Çelik, şunları ifade etti:

"OECD ülkelerinin, 43 gelişmiş ülkenin tamamında 6 bin 434 saatlik ders veriliyor. Bizde 5 bin 760 saat var. 1 yıl daha az eğitim vermiş oluyoruz. 674 saat eksik vermiş oluyoruz. Biz bunları düzenliyoruz şimdi. 1. sınıfta az saat ile başlayıp sonrasında çoğaltacağız. Uluslararası yarışlarda da iyi yerlere geleceğiz.

Hiç kimse 12 yıldan önce, ilkokul ya da ortaokuldan sonra diploma alamayacak. 12 yıllık zorunlu eğitimin sonunda sadece diploma alınabilecek. Dünya lise mezunuyken biz ortaokul mezunu bile değiliz. 12 yıllık zorunlu eğitimle bu durum eşitlenmiş olacak.

31 Eylül ayı sonu itibariyle 66 ayını dolduran çocuklar okula başlayacak. Biz, 66 ayını dolduranları adrese dayalı veri sistemi ile e-okul kayıt sistemi ile kaydını yapacağız."(ANKA)

En Çok Aranan Haberler