HABER

''Ağustos'ta enflasyon geçici yükselecek''

''Ağustos'ta enflasyon geçici yükselecek''

Ankara - (AA) Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarında gözlenen gerilemenin bu yılın aynı döneminde tekrarlanma olasılığının düşük olduğuna dikkati çekerek, Ağustos ayında gıda fiyatlarının ve yıllık tüfe enflasyonun geçici olarak yükselebileceğini "not ettiği"ni bildirdi.

Kurulun 14 Ağustos 2007 tarihli toplantısına ilişkin değerlendirme özeti yayımlandı.

Temmuz ayında enerji grubu fiyat gelişmelerinin enflasyonu olumsuz yönde etkilemediği, uluslararası piyasalarda ham petrol varil fiyatının yüksek seviyelere ulaşmasına rağmen YTL'nin güçlü seyrini korumasıyla yurt içi akaryakıt fiyatlarında gerilemeler gözlendiği belirtilen değerlendirmede, bunun yanında, konut grubunda yer alan enerji
kalemlerinin fiyatlarının da olumlu seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

Son dönemde dayanıklı mal grubu fiyatlarında belirgin bir iyileşmenin görüldüğü, Temmuz ayında ön plana çıkan bir diğer gelişmenin ise 2007 yılının ilk yarısında kademeli olarak yükseliş gösteren giyim ve ayakkabı grubu yıllık enflasyonunun gerilemesi olduğu bildirilen değerlendirmede şu görüşler yer aldı:

"Para Politikası Kurulu, hizmet enflasyonunda 2007 yılının başından itibaren gözlenen olumlu gelişmeleri kaydetmiştir. Hizmet grubu fiyatları yıllık artış hızında son aylarda gözlenen yavaşlama Temmuz ayında belirginleşerek devam etmiştir. Tüm ana hizmet alt gruplarında (kira, lokanta-otel, ulaştırma ve söz konusu grupların dışında kalan diğer hizmetler) aylık değişim, geçen yılki seviyesinin altında kalmıştır. Yılın ilk yedi aylık bölümünde hizmet grubu yıllık fiyat artışı 2 puan azalırken, bu düşüşe en büyük katkıyı lokanta-otel hizmetleri yapmıştır. Ana harcama grupları itibarıyla en düşük yıllık enflasyon yüzde 3,50 oranıyla haberleşme hizmetlerindedir. Temmuz ayının ikinci yarısında şehir içi telefon görüşme ücretlerinde yapılan indirimin haberleşme hizmet grubu fiyatları üzerindeki etkisi büyük ölçüde Ağustos ayında görülecektir.

Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin riskler devam etmekle beraber güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyon, öngörülen şekilde gerilemektedir. Özel kapsamlı göstergelerin tamamında yıllık enflasyon Temmuz ayında gerilemiştir. Bu gelişmede özellikle hizmet ve dayanıklı mal grubu fiyatlarındaki olumlu gelişmelerin etkisi hissedilmiştir. H göstergesinin yıllık artış oranındaki gerileme eğiliminin Temmuz ayında güçlenerek devam ettiği ve söz konusu göstergenin mevsimsellikten arındırılmış aylık artış hızındaki yavaşlamanın sürdüğü gözlenmektedir."

Ana eğilimdeki düşüş sürecek

Geçen yılki parasal sıkılaştırmanın ardından, iç talebin belirgin olarak yavaşladığı, iç talepteki yavaşlamanın belli bir gecikmeyle enflasyona yansıdığı belirtilen değerlendirmede, bu etkinin son dönemde özellikle hizmet fiyatlarında kendini göstermeye başladığı vurgulandı.

Değerlendirmede, yılın ikinci yarısında özel kesim talebinde bir toparlanma beklense de kamu harcamaları ve dış talebin büyümeye katkısının azalacağı öngörüsüyle, toplam talebin enflasyon üzerinde baskı oluşturacak düzeye ulaşmayacağının tahmin edildiği bildirilerek, "Bu çerçevede, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürmesi beklenmektedir" denildi.

Para Politikası Kurulu değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi:

"Bununla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünü her iki yönde etkileyebilecek önemli risk unsurları da bulunmaktadır;İşlenmemiş gıda fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesi enflasyonun zaman zaman öngörülemeyen hareketler sergilemesine neden olmaktadır.

Meyve ve sebze fiyatlarındaki dalgalı seyrin yanı sıra buğday üretimindeki kayıplar da ekmek ve tahıllar grubu kanalıyla tüketici fiyatları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Merkez Bankası, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçici hareketlere tepki vermemektedir, ancak fiyat artışlarının uzun süreli olması durumunda bekleyişler kanalıyla orta vadeli enflasyon görünümü etkileneceğinden gıda fiyatlarındaki gelişmeler yakından takip edilmektedir. Diğer yandan, işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin risklerin her iki yönlü olduğu ve mevcut yüksek bazdan kaynaklanabilecek olumlu yönde sürprizlerin de gerçekleşebileceği belirtilmelidir.

Orta vadeli enflasyon beklentilerindeki katılığın sürmesi enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk unsuru olarak değerlendirilmektedir.

Enflasyonun Merkez Bankasının öngörülerine paralel bir şekilde son dört ayda belirgin olarak düşmesine rağmen, finansal kesimin beklentilerinde bir iyileşme gözlenmediği dikkat çekmektedir. Reel sektör katılımcılarının beklentileri ise son aylarda aşağı yönlü bir eğilim göstermekle birlikte halen hedefin belirgin olarak üzerindedir. Orta vadeli enflasyon beklentilerinin hedefle uyumlu olmaması, özellikle başta kamu kesimi olmak üzere ücret ayarlamaları ve dolayısıyla hizmet sektörü enflasyonu üzerinde bir belirsizlik oluşturmakta ve enflasyondaki düşüş sürecinin öngörülenden daha yavaş gerçekleşmesi riskine işaret etmektedir. Böyle bir riskin belirginleşmesi durumunda para politikasının Temmuz Enflasyon Raporunda ifade edilen duruşa kıyasla daha temkinli gelişmesi söz konusu olabilecektir."

En Çok Aranan Haberler